Šef propale kripto-berze osuđen na više od 11.000 godina zatvora

Faruka Fatiha Ozera, koji je vodio kripto-berzu Thodex dok nije implodirala 2021. godine, turski sud je osudio na 11.196 godina zatvora zbog zločina, uključujući prevaru.

Izrekavši svoju presudu kasno u četvrtak, sud u Istanbulu osudio je Ozera i njegovog brata i sestru na slične zatvorske kazne, proglasivši ih krivim za tešku prevaru, vođenje kriminalne organizacije i pranje novca.

Ozer, koji je napustio srednju školu, osnovao Thodex 2017. i pobegao u Albaniju nakon što je Thodex propao, delovao je kao da se ne kaje na svom poslednjem saslušanju.

“Dovoljno sam pametan da vodim bilo koju instituciju na planeti Zemlji”, rekao je Ozer na sudu, prenosi državna agencija Anadolu Agency. “To je evidentno na primeru ove kompanije koju sam osnovao sa 22 godine. Ne bih se ponašao tako amaterski da je ovo kriminalna organizacija.”

Ukupan iznos gubitaka koji su investitori pretrpeli kada je Thodex propao ostaje nejasan. Optužnica tužioca procenjuje da je reč o 356 miliona lira (13 miliona dolara), ali turski mediji izveštavaju o brojevima koji idu čak do dve milijarde dolara. Studija kompanije Chainalysis ceni da je 2,6 milijardi dolara kriptovaluta izgubljeno u Thodexu.

Ozer je izručen Turskoj iz Albanije ranije ove godine nakon dugotrajnog pravnog procesa.

Izvor: Taylan Bilgic/Bloomberg