SEC zaustavio Telegram izdavanje "nezakonitih" tokena u iznosu od 1,7 milijardi dolara - CoinDesk

Američka komisija za vrijednosne papire (SEC) osigurala je hitno ograničenje naloga protiv Telegram grupe i njezinog podružnice TON Issuer zbog njihove prodaje 1,7 milijardi dolara.

SEC je kasno u petak objavio da je podnio prijavu i primio hitnu akciju i obuzdavajući naredbu kojom se Telegramu zaustavlja prodaja ili na drugi način distribucija njegovih žetona gram unutar američke mreže. Mreža je trebala krenuti uživo 31. oktobra.

Telegram je prodao 2,9 milijardi gramskih tokena “po sniženim cijenama 171 početnim kupcima širom svijeta”, navodi se u saopćenju. To uključuje više od milijardu grama prodanih američkim investitorima. Međutim, u žalbi se navodi da Telegram nije registrirao svoju ponudu ili prodaju.

Direktorica Odjela za provedbu zakona Stephanie Avakian izjavila je u izjavi da je hitna akcija “namijenjena sprečavanju Telegrama da poplavi američka tržišta digitalnim oznakama za koje navodimo da su nezakonito prodate.”

“Telegram nije uspio pružiti svojim investitorima informacije o gram tokenu i vlastitim operacijama Telegrama”, rekla je.

Suradnik Steven Peikin dodao je:

„Više puta smo izjavljivali da izdavači ne mogu izbjeći savezne zakone o vrijednosnim papirima samo označavanjem svog proizvoda kripto valutama ili digitalnim žetonom. Telegram nastoji steći dobrobiti od javne ponude bez da se pridržava davno utvrđenih odgovornosti za otkrivanje podataka namijenjenih zaštiti investicijske javnosti. "

Dugoročni projekt

Telegram razvija svoj blockchain projekt TON već nešto više od godinu dana, a glasine o njegovom početnom novčiću ponudile su se u kruženju u siječnju 2018. Izvori upoznati s projektom kasnije su rekli CoinDesku da platforma za razmjenu poruka želi prikupiti do 600 milijuna dolara prije prodaje i još 700 miliona dolara putem javne ponude.

Konačno, Telegram je tvrdio da je prikupio 1,7 milijardi dolara u obrascu D obrascu, podnesenom SEC-u u martu 2018. godine.

Kompanija je tajna oko svog razvoja, samo je prošlog mjeseca objavila kôd za mrežu. Telegram nije ni javno potvrdio da radi na TON-u sve do ovog mjeseca, nakon što je prvo poslao e-poštu investitorima da potvrde njegovo pokretanje krajem listopada, a zatim ažurirali njegove uvjete i odredbe.

Unatoč činjenici da žeton grama još nije aktivan, sekundarno tržište kripto valute već je eksplodiralo, s malim kripto razmjenama i OTC stolovima koji trguju obećanjima za tokene nakon izdavanja.

Kripto razmjena Coinbase također je najavila podršku za čuvanje gramskih tokena nakon izdavanja.

Hitna akcija SEC-a dolazi u petak nakon što se nagodio s Block.One-om, kompanijom koja stoji iza EOSIO projekta i EOS-tokena. Dok je Block.One prikupio četiri milijarde dolara, SEC je osigurao samo kaznu u iznosu od 24 miliona dolara i neće trebati Block.One da registrira EOS kao vrijednosni papir.

Telegram nije mogao odmah dobiti komentar.