Crypto.ba

SEC prijeti tužbom Coinbase-a zbog kripto proizvoda visokog interesa

Prijetnja SEC-a da će tužiti Coinbase vjerojatno će frustrirati potrošače koji su na planiranu ponudu kredita kompanije gledali kao na praktičan način da zarade 4% kamate.


Komisija za vrijednosne papire i berze upozorila je da će tužiti ako Coinbase krene s planom da ponudi novi proizvod pod nazivom Lend koji bi vlasnicima stabilnih kovanica platio 4% kamate na njihovu ušteđevinu. Neočekivani potez predstavlja zastoj za Coinbase i mogao bi izazvati probleme za druge firme koje nude kripto proizvode visokog prinosa.

Glavni pravni direktor Coinbase-a, Paul Grewal, najavio je prijetnju SEC-a u postu na blogu u utorak navečer. U postu je Grewal opisao kako je kompanija šest mjeseci razgovarala sa SEC-om o kreditu, ali da je agencija tada naglo upozorila prošle srijede da bi mogla tužiti ako Coinbase krene dalje.

Coinbase je javno najavio svoje planove za pokretanje kredita u junu. U to vrijeme, kompanija je reklamirala ovaj proizvod kao način da vlasnici kriptovaluta zarade daleko veće kamate od onog što se nudi u redovnim bankama, te je obećala da će ponuditi garanciju “mira” kao zamjenu za osiguranje FDIC-a koje dolazi s tradicionalnim kamatonosni računi.

Prijedlog kredita nije izgledao kontroverzan u vrijeme kada ga je Coinbase objavio. Proizvod visokog prinosa koji je opisao primjenjivao se samo na stabilne kovanice USDC -a, koje su srodne gotovini - konzervativniji pristup od BlockFi-ja, koji je mjesecima oglašavao do 8% povrata na razne kripto imovine.


Kao odgovor na pravnu prijetnju SEC -a, izvršni direktor Coinbasea Brian Armstrong nasrnuo je na agenciju na Twitteru, žaleći se da je njegova kompanija pokušala učiniti pravu stvar, ali da SEC nije uspjela biti transparentna u pogledu svojih kripto politika, pa je umjesto toga " uključivanje u taktiku zastrašivanja iza zatvorenih vrata. "

Akcije Coinbasea pale su za 11,63% nakon zatvaranja u utorak, a negativan trend nastavlja se i danas u trgovini prije tržišta.

Prema podacima iz Nasdaq-a, COIN je u vrijeme štampe pao za dodatnih 2,93%, a pad prije trgovanja je dionicu spustio na 258,50 USD.

Coinbaseove dionice počele su padati uslijed sveukupnog kraha kripto tržišta, jer je razmjena pretrpjela i još jedan prekid usluge što je dovelo do odgode ili otkazivanja transakcija.

Bitcoin je pao čak 11% istog dana kada je El Salvador usvojio kriptovalutu kao zakonsko sredstvo plaćanja.

Mnoge druge vrhunske kriptovalute, uključujući Ethereum, Cardano, Binance Coin i Polkadot, također su pretrpjele dvoznamenkaste gubitke jer je gotovo 300 milijardi dolara izbrisano s tržišta u nekoliko sati.

Izvor:

SEC Threatens to Sue Coinbase Over High Interest Crypto Product - Decrypt

Coinbase Stock Plunges Following SEC Lawsuit Threats - Decrypt

Crypto.ba © est. 2017 United Fintech Freaks - UFF