SEC polijeva hladnu vodu na tržište bitcoin futuresa

U izjavi je SEC-ov odjel za upravljanje investicijama pozvao investitore da budu oprezni na Bitcoin futures tržištu.

Američka Komisija za sigurnosne papire i razmjene (SEC) objavila je izjavu o terminskom tržištu bitcoin-a pozivajući investitore da budu oprezni i budu svjesni rizika.

U izjavi, SEC-ovo Odjeljenje za upravljanje investicijama (IM), „snažno potiče svakog investitora zainteresiranog za ulaganje u uzajamni fond koji je izložen bitcoin futures tržištu da pažljivo razmotri otkrivanje rizika od fonda, vlastitu toleranciju investitora i mogućnost, kao i kod svih ulaganja, za gubitak investitora ”, rekao je DIP.

Bitcoin fjučersi omogućavaju investitorima da postanu izloženi Bitcoinima bez potrebe da drže ili čuvaju samu kripto valutu.

Kao i bilo koji drugi fjučers ugovor o robi ili dionici, Bitcoin fjučersi daju investitorima priliku da špekuliraju o budućoj cijeni Bitcoina. U izjavi SEC-a, bitcoin fjučersi su opisani kao visoko špekulativni.

Pored toga, SEC je upozorio na nestabilnost cijena i prevare na širem tržištu Bitcoin-a

“Investitori bi trebali razmotriti volatilnost Bitcoina i Bitcoin tržišta futuresa, kao i nedostatak regulative i potencijala za prevare ili manipulacije na osnovnom tržištu Bitcoin”, rekla je SEC.

Ovo nije prvi put da SEC dijeli svoja razmišljanja o terminskom tržištu Bitcoin.

Ubrzo nakon što su Bitcoin fjučersi počeli trgovati 2017. godine, SEC je objavio Pismo o kriptovalutnim holdingima, koje je priznalo kako je tržište fjučersa s bitcoinima - u to vrijeme - tržište u nastajanju.

Od tada se mišljenje SEC-a razvijalo. Iako je dao opće upozorenje o rizicima svojstvenim terminskom tržištu, SEC je takođe primijetio napredak postignut od 2017. godine.

„Bitcoin tržište fjučersa razvilo se od tada, s povećanim obimom trgovanja i pozicijama s otvorenim kamatama“, rekao je SEC, dodajući: „Bitcoin tržište fjučersa dosljedno je proizvodilo cijenu izvještaja o bitcoin fjučersima.

SEC-ovo ETF putovanje
Izjava SEC-a dolazi nakon što je niz aplikacija za Bitcoin ETF-ove (fondovi kojima se trguje na berzi) sletjelo na njen stol.

Od prošlog mjeseca SEC je primio najmanje osam bitcoin ETF aplikacija. Ove aplikacije uključuju aplikaciju kompanije VanEck, koja već pokreće mnoge ETF-ove u drugim sektorima. DIP je svoju odluku o VanEckovu Bitcoin ETF prijedlogu pomaknuo na najmanje juni ove godine.

SEC se bavi i ETF aplikacijama Galaxy Digital Mikea Novogratza, SkyBridge Capital Anthonyja Scaramuccija i New York Digital Investment Group. Do danas nijedan nije odobren.

Međutim, na sjeveru su Bitcoin ETF-ovi procvjetali. Kanada je odobrila svoj prvi Bitcoin ETF u februaru ove godine kada je svrha Bitcoin ETF-a počela da se prikazuje na berzi u Torontu.

Kanada je od tada odobrila dva druga ETF-a, vršeći daljnji pritisak na američku SEC da otvori svoja vrata. Unatoč dugom čekanju, mnogi su Bitcoineri optimistični da će SEC uskoro odobriti ETF, dijelom i zbog imenovanja Garyja Genslera za predsjednika SEC-a.

Široko se smatra da je Gensler kripto-prijateljski, s obzirom na to da je jednom predavao tečaj o blockchain tehnologiji na MIT-u, i napisao je članak sugerirajući da bi blockchain tehnologija mogla biti “katalizator” za promjene.

S tim što je SEC ponovila svoje stajalište da je tržište Bitcoina nestabilno i prepuno prevara i manipulacija, međutim, optimizam među kripto zajednicom oko Genslerovog imenovanja mogao bi biti kratkotrajan.

Izvor: SEC Pours Cold Water on Bitcoin Futures Market - Decrypt