SEC podiže optužnicu protiv kripto prevare čije je zaštitno lice bio Steven Seagal

Danas je SEC predao optužnicu protiv tri fizička lica upletena u kripto projekte “Start Options” i “Bitcoiin2Gen”

2017-ta i 2018-ta godina su bili ludi dani za ICO ( inital coin offering ), gdje je mnogo glumaca, sportista i drugih utjecajnih ličnosti vezalo svoje ime za određenu kriptovalutu.
Danas, US SEC je nastavila sa procedurom progonjenja učesnika u kripto projektu povezanim sa glumcem Stevenom Seagalom. Iz SEC-a tvrde da su tri fizička lica iza “Start Options” i “Bitcoiin2Gen” na prevaru uvjerili sitne investitore da se oproste od svojih sredstava u iznosu od blizu $11 miliona i ulože u tokene i proizvode koji nisu nudili ni blizu onoga što su obećavali.

Kristijan Krstić i John DeMarr su osnivači “Start Options” koji su tvrdili da su platforma za trgovanje i kopanje kriptovaluta.

“DeMarr je pronevjerio najmanje $1.8 miliona - skoro pa pola fiat valuta koje je podigao od investitora za svoje lične dobitke, uključujući plaćanje rata za automobil i vraćanje dugova po debitnim i kreditnim karticama” - tvrdi SEC.
“Krstić je preuzeo preko $9 miliona u fiat i kripto valutama. Navodno se izvukao iz ove šeme 2018. te godine bez vraćanja novca investitorima”

Treća osoba pomenuta optužnicom je Robin Enos, za kojeg SEC tvrdi da je primio oko $12.000 od DeMarr-a za marketinške usluge. Tvrdili su da će B2G token imati mogućnosti da se kopa i trguje do Aprila 2018- te godine, do kojeg vremena je Krstić već napustio projekat.

Seagal je ranije bio kažnjen od strane SEC-a u februaru prošle godine jer je reklamirao Bitcoiin2Gen bez otkrivanja činjenice da je bio honorarno plaćen $157.000 u B2G tokenima za ovu uslugu.

Izvori:

https://www.sec.gov/news/press-release/2021-22

“Da prebijem Stevena Seagala, šansa je mala”

:slight_smile: Ovako su mnogi iskorištavali poznate ljude kako bi privukli investitore u doba ICO kada je svako varao svakoga i to sa osmijehom.

Šta se sad dešava?

Kao i uvijek, kada se nezakonito novac uzima, zakon je počeo da radi svoje, te su počeli raditi na slučajevima ICO koji su toliko novca ljudima izmuzli da me čudi da smo se ikad vratili iz bear marketa.

Gledajući to sve dugo vremena, od cca 2012te, upratio sam šta treba, a šta ne kad je u pitanju izdavanje kripto valute.

Zato sam lično odlučio na samostalan blockchain, bez premine, bez ICO, full fair start mining i ono najbitnije, COMMUNITY projekat.

Kad ovo sve obavite kako treba, u rukama zakona ste slobodni jer niste nikome prodali nešto iz magle, svako je mogao od prvog dana “rudariti”.