Sbercoin 2021: Sberbank će objaviti vlastitu kripto valutu

Sberbank radi na izdanju vlastite kripto valute koja će se zvati Sbercoin. Projekat se trenutno testira u banci. Sama kriptovaluta počet će s radom 2021. godine nakon stupanja na snagu novog zakona o digitalnoj financijskoj imovini. O tome piše list “Vedomosti”.


Sberbank planira lansirati vlastitu kripto-valutu Sbercoin povezanu s rubaljem. Koristit će se za međubankarske transakcije. Prema Sergeju Popovu, direktoru odjeljenja Transakcijsko poslovanje Sberbanke, Sbercoin će spadati u kategoriju takozvanih “stabilnih kovanica” (stablecoin) - virtualnih kovanica vezanih za stvarne valute. U tom će slučaju Sbercoin imati fiksnu vrijednost rublja.

Riječi Sergeja Popova potvrdio je Igor Kuzmičev, komercijalni direktor platforme Waves Enterprise. On je rekao da Sberbank već duže vrijeme radi na ideji lansiranja vlastite kripto valute i dodavanja je u svoj ekosustav. Stručnjak je napomenuo da se tehnologija može koristiti za međubankarske nagodbe.

Informacije o mogućem pokretanju svoje kripto valute od Sberbank pojavile su se nekoliko dana nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao zakon “O digitalnoj finansijskoj imovini, digitalnoj valuti i o izmjenama određenih zakonodavnih akata Ruske Federacije”. Njegov tekst objavljen je na portalu pravnih informacija.


Dokument određuje da digitalna financijska imovina (uključujući kripto valutu) može biti predmet kolateralnih i kupoprodajnih transakcija. Istovremeno, novim zakonom su uvedeni samo opći zahtjevi za izdavanje i promet digitalne financijske imovine.

Prema riječima stručnjaka, praktični koraci za izdavanje digitalnih valuta neće biti mogući dok se ne pojave dodatni propisi. Trenutno se pripremaju potrebni dokumenti. Svi oni moraju biti usvojeni do kraja 2020. Dakle, već u 2021. upotreba digitalne financijske imovine bit će legalno sredstvo ekonomskih aktivnosti.

Izvor
https://zen.yandex.ru/media/id/592d610ae3cda8a0bf8d4c79/sberkoin-2021-sberbank-vypustit-sobstvennuiu-kriptovaliutu-5f2bef8c3ff8af3600b1fe30