Samookrunisani izumitelj bitcoina dobiva parnicu zbog zahtjeva za autorskim pravima

Craig Wright, samozatajni tvorac Bitcoina, danas je na Višem sudu pobijedio u pravnoj bitci za uklanjanje bijelog papira s Bitcoin.org.

Pomislili biste da ćete od svih mjesta na Internetu moći pročitati Bitcoin-ov dokument na Bitcoin.org. Britancima to neće biti moguće još dugo.

Doktor Craig Wright, samozatajni (i vrlo osporavani) tvorac Bitcoina, danas je na Višem sudu dobio slučaj kojim je natjerao Bitcoin web stranicu za obrazovanje da ukloni Bitcoin bijelu knjigu sa svoje web stranice. To je prvi uspjeh u nizu pokušaja da kontrolira tko prikazuje Bitcoin bijelu knjigu.

Na udaljenom ročištu danas je sudac rekao da “Cøbra”, pseudonimni operater Bitcoin.org, mora na svojoj web stranici prikazati obavijest o presudi, platiti najmanje 35.000 £ (48.600 USD) pravnih troškova i ukloniti bijelu knjigu sa svoje site. Cøbra je slučaj izgubio presudom; nije se branio da bi sačuvao svoj pseudonim.

Wright je tvrdio da je Bitcoin.org kršio njegova autorska prava na bijelu knjigu, za koju tvrdi da je napisana pod nadimkom “Satoshi Nakamoto”. Wrightova šira bitka da dokaže da je rodonačelnik Bitcoina još uvijek prolazi sudovima, ali je zajednica široko odbila.

Narudžba još nije uručena, rekao je Cøbra za Decrypt. “Ja koji ga nastavim biti domaćin nakon toga predstavljaću kršenje zakona”, rekao je. Glasnogovornik ONTER LLP, pravne firme koja je savjetovala Wrighta u slučaju, rekao je da ne znaju kada će nalog biti uručen.

Simon Cohen, pravnik u kompaniji ONTER LLP, rekao je u izjavi: „Dr Wright ne želi ograničiti [sic] pristup svojoj Bijeloj knjizi. Međutim, ne slaže se da bi je trebali koristiti pristaše i programeri alternativnih sredstava, poput Bitcoin Corea ”, rekao je.

Bitcoin Core je poznatiji kao Bitcoin, naslov za koji Wright vjeruje da ga treba dodijeliti njegovoj (relativno neuspješnoj) vilici Bitcoina, Bitcoin SV. (“SV” označava “Satoshi’s Vision”.) Wright misli da Bitcoin Core i izdanci Bitcoin-a poput Bitcoin Cash-a lažno predstavljaju “viziju Bitcoin-a kao što je [Wright] izložen u svojoj Bijeloj knjizi”, rekao je Cohen.

Cijena Wrightova novčića, Bitcoin SV porasla je za 21% nakon što su se vijesti o saslušanju, koje nisu zabilježene, proširile na mreži. Međutim, s tržišnom kapitalizacijom od 2,9 milijardi dolara, tržište Bitcoin SV-a i dalje je 224 puta manje od Bitcoina.

Izvor: Self-Crowned Bitcoin Inventor Wins Lawsuit Over Whitepaper Copyright Claim - Decrypt