Sada možete rudariti Bitcoin (vrlo polako) na Commodoreu 64

Samo nemojte očekivati ​​da ćete zapravo izrudariti blok - ili se približiti tome.

Programer softvera napisao je kôd koji vam omogućava da kopate Bitcoin na Commodore 64, jednom od najranijih računala za masovno tržište. Kôd je dostupan na razvojnoj platformi za razmjenu datoteka GitHub.

Pokrenut 1982. godine, Commodore 64 bio je široko uspješno 8-bitno osobno računalo usredotočeno na igre i stvaranje glazbe. Prvi put prodana 1982. godine, nastavila je zauzimati tržište nižih računala. Ukupno ima 64 kibibajta (tisućinku megabajta) RAM-a; današnja računala obično imaju između 4-32 gigabajta RAM-a.

Rudarstvo bitcoina uključuje izvođenje složenih izračuna u nadi da ćemo pronaći odgovarajući odgovor prije nego što to učini drugi rudar; uspješni rudar nagrađen je Bitcoinom. Skoro svako računalo sposobno je pokrenuti rudarski postupak, što je stvar drobljenja hash funkcija, ali današnji rudari gotovo uvijek koriste namjenski ASIC (integrirani sklop specifičan za aplikacije) rudarski hardver kako bi pružili potrebnu moć.

Capture.PNG

Programer koji stoji iza rudarskog koda Commodore 64, Maciej Witkowiak, procjenjuje da bi staro računalo proizvodilo brzinu hešanja od 0,2 heša u sekundi. Za usporedbu, moderni ASIC rudar poput Antminer T19 drobi hešove brzinom od 84 terahašea u sekundi - to je jedan bilijun hešova u sekundi. Dakle, malo je vjerojatno da bi rudar Commodore 64 imao priliku ikad iskopati Bitcoin blok.

Umjesto toga, to je više hobi projekt. Budući da bilo koje računalo može pokretati postupak iskopavanja bitcoina, programeri su nedavno počeli eksperimentirati s raznim berbenim hardverom. Prošlog mjeseca, YouTuber je 1989. godine Game Boy - prvu Nintendovu veliku prijenosnu igraću konzolu - pretvorio u Bitcoin rudar (uistinu, C64 kod na Githubu rastavljen je iz Game Boy koda).
Sa brzinom hešabha od oko 0,8 heša u sekundi, njegov je programer procijenio da bi trebalo „nekoliko kvadriliona godina“ da se Bitcoin izmijeni s modificiranim Game Boyom. “To je bez sumnje najsporiji rudar za kojeg sam ikad čuo. Ali čuli ste za to! " pohvalili su se na Twitteru. Više ne; sa svojih 0,2 heša u sekundi, C64 uzima tu (sumnjivu) krunu.

Razmatrajući zašto je rudar tako spor, Witkowiak je naglasio da se 32-bitni proračuni ne bave vrlo učinkovito. Oni su potrebni za obavljanje heš funkcija. Umjesto toga, imao je jednostavnu preporuku: “Samo uživajte u iskustvu.”

A ako to ne uspije, uvijek biste ga mogli koristiti za igranje Pac-Mana.

Izvor: You Can Now Mine Bitcoin (Very Slowly) on a Commodore 64 - Decrypt