RXC X11 Algoritam

RXC koristi lančani algoritam X11 kao funkciju heširanja dokaza o radu koju je razvio Evan Duffield i implementirao u Darkcoin protokol 2014. godine, kasnije preimenovan u DASH.

U to vrijeme (2014, što potvrđuju postovi na Bitcointalk forumu) ja lično sam bio u kontaktu sa Evanom Duffieldom jer sam bio impresioniran njegovim načinom razmišljanja o napretku tehnologije. Bio sam tu kad je kompajlirao prvi wallet koji je podržavao instantsend.


X11 je razvio i odabrao Duffield kao odabrani algoritam zbog inherentnog otpora koji je imao u to vrijeme prema integriranim krugovima specifičnim za aplikaciju ili poznatijim kao ASIC.

Ideja razvojnog tima Darkcoina bila je takva da bi složeniji algoritam za provjeru rada značajno povećao vremensko razdoblje za ASIC koji je sposoban za efikasno iskopavanje X11 algoritma koji treba razviti.

Kako funkcioniraju algoritmi X11

X11 funkcionira kombinirajući 11 pojedinačnih hash funkcija (dakle broj 11 u X11) u jedan algoritam. Kada se pošalje vrijednost, prva funkcija generira heš koji se zatim predaje sljedećoj funkciji kako bi proizvela još jedan heš. Algoritam X11 sastoji se od sljedećih hash funkcija:

BLAKE
BLUE MIDNIGHT WISH (BMW)
Grøstl
JH
Keccak
Skein
Luffa
CubeHash
SHAvite-3
SIMD
ECHO

Da bi ilustrirao kako algoritam radi na visokom nivou, kada se vrijednost preda funkciji BLAKE, on daje hash vrijednost; ta vrijednost se zatim predaje BMW funkciji, koja zatim daje drugu vrijednost; ovaj se postupak ponavlja do posljednje funkcije.

Svi gore navedeni algoritmi prijavljeni su na javni natječaj američkog Nacionalnog instituta za standarde i tehnologiju (NIST) kako bi se razvila nova hash funkcija, SHA-3, koja je bila sigurnija od prethodnih generacija: SHA-1 i SHA-2 . Od 64 algoritma koji su prijavljeni na natječaj, sve X11 hash funkcije prihvaćene su kao kandidati u prvom krugu. Od 14 kandidata u drugom krugu, svi algoritmi X11 ponovno su prihvaćeni, a jedine sljedeće funkcije ušle su u konačnih 5: BLAKE, Grøstl, JH, Keccak i Skein. Keccak bi tada bio funkcija za pobjedu na natjecanju.

Ukratko, učešće ovih funkcija u petogodišnjem nadmetanju govori o njihovoj sigurnosti i kredibilitetu.

Prednost i nedostatak algoritma X11

Jedna od prednosti algoritma X11 uključuje:

Uvjerljivo sigurniji od Bitcoina

Uvjerljivo sigurniji od Bitcoina - tamo gdje se SHA-256 temelji na prethodnoj obitelji standarda sigurnih hash algoritama, naime SHA-2, hash funkcije unutar X11 algoritma uspješno su ušle u drugi krug u potrazi za novim, više sigurni standard, tj. SHA-3. Keccak, funkcija koja je pobijedila na natjecanju i koja je prema tome novi standard na kojem se temelji SHA-3, može se u najmanju ruku smatrati sigurnijom od SHA-256.

Suprotno tome, jedan trenutni nedostatak X11 algoritma je:

Više nije otporan na ASIC

Kao što je prethodno spomenuto, algoritam X11 dizajniran je da bude otporan na ASIC zbog svoje dodatne složenosti. Međutim, od njegovog osnivanja 2014. godine razvijeni su ASIC-ovi sposobni za rudarstvo X11 algoritma. Neto rezultat toga je da su hobisti s CPU-ima i GPUS-om stavljeni u konkurentski nepovoljan položaj u pogledu proizvodnje novih blokova i primanja blokovske nagrade za svoj trud.

Zaključak

Da zaključimo, X11 je algoritam koji sadrži 11 pojedinačnih hash funkcija. Nekada ga je razvio Evan Duffield i implementirao u Darkcoin, sada DASH, protokol a koji smo mi preuzeli u RXC.

Vjerojatno je sigurniji od Bitcoina, jer se hash funkcija koja se koristi u njemu temelji na najnovijoj obitelji standarda hash algoritama, SHA-3. Međutim, njegova početna svrha da bude otporan na ASIC od tada nije uspjela jer sada postoje ASIC uređaji sposobni za efikasno miniranje algoritma.

To je razlog zašto sam za RXC preuzeo X11 algoritam, na kojeg sam uistinu ponosan, jer nudi funkcije koje trenutno ostali algoritmi nemaju.

Lets learn Blockchain technology

boom