RXC se vraća: prelazak sa POW na POS

Ej ekipa,

Prije nego što krenem da vam bacam tehničke termine u lice, hoću nešto da raščistim, jer često neko pomisli da je RXC “moj” coin pa mu ja tobože upravljam iz nekog bunkera. Nije. RXC je od prvog dana bio i ostao naš, zajednički projekat. Ja sam tu samo tip koji drži server upaljen i piše kod dok mu se oči sklapaju ali ideja, duh i svrha su uvijek bili community. Bez premine-a, bez ICO-a, fer start, napravljeno da bismo se, jednostavno, igrali sa pravim blockchainom i naučili kako to zaista radi ispod haube, a ne samo da čitamo o tome na Redditu.

Zašto je RXC pao u zimski san

Nema tu neke drame, i sami znate razlog. Rudarenje RXC-a na POW-u u nekom trenutku prestane imati bilo kakvog ekonomskog smisla mala mreža, mali hashrate, struja i hardver koštaju više nego što coin vrati. Ljudi prirodno prestanu rudariti, hashrate padne, i chain polako utihne. To se dešava svakom malom POW coinu koji nema iza sebe armiju rudara i to nije neuspjeh, to je samo fizika stvari. Umjesto da ga ostavimo da tiho umre negdje u fusnoti interneta, odlučili smo da ga probudimo i prebacimo na Proof-of-Stake.

Šta smo napravili u međuvremenu

Ovo je iskreno najozbiljnija stvar koju smo do sada uradili oko RXC-a.

Napravili smo hybrid sistem uzeli smo najnoviji Dash kod i na njega nakalemili custom POS implementaciju, skrojenu baš za taj codebase. Znači uzeli smo ono najbolje od oba svijeta: zrelost i sigurnost Dash arhitekture, plus to što POS ne troši struju k’o mala fabrika.

Par stvari koje smo zadržali iz Dash svijeta, i zašto su bitne:

ChainLocks — za mali blockchain kao što je naš, ovo je zlata vrijedno. Mali chain je po prirodi meta za 51% napade i reorganizacije lanca, gdje neko sa relativno malo resursa može “prestići” glavni lanac i prepisati historiju transakcija. ChainLocks to rješava tako što masternode mreža kroz kvorum odmah potpiše i “zaključa” svaki blok čim izađe. Kad je blok zaključan, gotovo je nemoguće izbaciti ga reorganizacijom, bez obzira koliko neko ima hashpowera ili stake-a. Za coin naše veličine, to je razlika između mreže koju možeš mirno spavati i one koju ti neko sruši dok popiješ kafu.

InstantSend trenutne, potvrđene transakcije bez čekanja na blok, opet zahvaljujući masternode kvorumu.

Masternode kvorumi i evo dijela koji je meni najzabavniji. Na regtestu, čim se sastavi kvorum od minimalno 5 masternodova, mreža doslovno oživi. Krene razmjena poruka, potpisivanje, sinhronizacija na sve strane… prava ludnica. Sjedim ja i gledam logove k’o da gledam utakmicu.

Gdje smo sad?

Lično sam već upalio POS na regtestu i mučim ga danima mreža radi stabilno, blokovi izlaze kroz staking, masternodovi rade svoj posao ko sat.

Uz to, nema više onog starog QT wallet-a iz kamenog doba. Napravili smo dva potpuno nova novčanika:

Windows desktop wallet moderniji, ljepši, kvalitetniji u svakom smislu od starog.

Android APK wallet testiran i radi jako dobro, uključujući konekciju na regtest mrežu, tako da RXC sad možete nositi u džepu, doslovno.

Android Mobile APK, iOS crosscompile moguć jer je Taurus framework

Da ne bude sve samo teorija, evo i dokaza da to stvarno radi u praksi RXC je na regtestu već uveden u MOONS igru. Frakcija Gusara (Pirates of the Rim) koristi RXC, dok United Systems koriste $MOON token na BSC testnetu. Sam token tu i nije poenta, poenta je da smo dokazali da RXC POS mreža stvarno radi i da se može zakačiti na vanjske aplikacije, ne samo da sjedi u wallet-u i skuplja prašinu.

Prikaz CoreVault banke u Moons igri u kojoj je decentralizacija prioritet te se dosta veže za “lore” same igre.

P

Prikaz MoonsBank koja je zadužena za sve transakcije u UnitetSystem frakciji, tj. cetralizacija kao prioritet

Kako ide tranzicija

Put je jednostavan: regtest, pa testnet, pa mainnet.

Kad dođe vrijeme za mainnet, prelazak sa POW na POS ide preko spork sistema, znači bez ludog hard forka gdje bi se mreža cijepala na dvoje. Objavićemo tačno na kom bloku se aktivacija dešava, i sama tranzicija neće dugo trajati.

Ono što je najbitnije za sve vas koji imate RXC još od starih dana:

Ko ima svoj stari wallet.dat, moći će ga uvesti u novi wallet i nastaviti dalje, samo umjesto rudarenja sada staking-ujete.

Prije nego što dođe najavljeni blok tranzicije, dobro bi bilo da imate spreman novi wallet i uvezen wallet.dat, da vam prelazak prođe glatko bez ikakvog stresa.

Ja ću na mainnetu privremeno upaliti i ASIC miner, samo da uredno zatvorimo POW fazu tačno u trenutku kad POS preuzima štafetu.

Novčanike za download objavićemo na rxc.crypto.ba. Oko te strane se već petljam, to je pod kontrolom, ne brinite.

Za sada ko želi da proba pre-release walleta koji ce se sami zakaciti na postojecu REGTEST mrežu, možete iste skinuti sa ovih linkova jer su isti dodani u MOONS igru u CoreVault page

RXC Wallet win64 POS REGTEST
RXC Wallet android APK REGTEST

Javite mi vašu adresu koju ste dobili kako bi vam poslao testnih RXC.

Šta je krajnja ideja

Sve ovo nije samo tehnička vježba da vidimo da li nam POS radi u teoriji. Cilj je da RXC postane prava, core valuta crypto.ba zajednice. Zamislite da vam se aktivnost na zajednici stvarno isplati u RXC-u, postovi, koristan doprinos, možda čak i lajkovi. Ovo je za sad samo ideja u glavi, detalje i pravila ćemo razraditi i predstaviti posebno, čim POS mreža čvrsto stane na noge na mainnetu.

Ukratko, RXC nije umro, RXC se samo presvlači. Od POW coina koji niko više nije htio rudariti, u POS mrežu sa ChainLocks i InstantSend zaštitom, novim walletima i planom da postane nešto što ćete stvarno koristiti, a ne samo držati u wallet-u iz nostalgije.

Regtest radi, testnet stiže, mainnet je cilj. Ostanite tu, biće zanimljivo svakako ako imate kakvih prijedloga slobodno se priključite procesu migracije.

1 Like