RXC Insight blockchain explorer

Pozdrav ekipa, ukoliko neko ima zainteresovan da mi pomogne završiti Insight explorer za RXC, nagrada za ovo bi bila 5000 RXC.

Insight explorer je jedan od najkvalitetnijih explorera jer nudi ogromne mogućnosti na mreži.

Ja trenutno lično nemam vremena da ovo završim, jer većinu Crypto.ba projekata radim sam.

image

Šta je potrebno? Na server koji ću vam obezbjediti trebate da instalirate ruxcryptod daemon file, zatim trebate forkati Insight explorer sa DASH-a i zkao i insight-api, insight-ui.

Nakon završavanja ovog dijela, dobivamo nove mogućnosti REST API koje možemo iskoristiti za nove mobilne wallete ili slično.

Nakon završene postavke, na vaš račun ćete dobiti 5000 RXC.

1 Like

Nakon nekog vremena uspio sam riješiti Insight Blockchain explorer za RXC mrežu, tako da ovaj Bounty možemo zatvoriti :wink:

RXC Insight je RXC blockchain pretraživač otvorenog koda sa potpunim REST i websocket API-jem koji se može koristiti za pisanje web novčanika i drugih aplikacija koje trebaju naprednije blockchain upite od onih koje pruža ruxcryptod daemon preko RPC konekcije.

image

https://explorer.crypto.ba/insight

Šta smo naučili u međuvremenu i kakve nam to prednosti donosi ovaj explorer napisan u NodeJS i Angular-u, što ću na ovoj temi u par navrata i demonstrirati.

Jedna od mnogih prednosti ove vrste explorera jeste upravo Insight-Api pristup našem RXC daemonu na serveru, koji do sada niste mogli, tj. putem web-a.

Jedan od primjera jeste upravo da svi sada mogu koristi API kako bi dobili sve informacije sa RXC mreže.

Do sada ako ste htjeli da pošaljete komandu “getinfo” koja vam vraća osnovne informacije o nodu konektovanom na RXC mreži, morali ste imati instaliran RXC daemon ili QT wallet na vašem sistemu.

Sada to možete uraditi preko web socketa tj API sistema

https://explorer.crypto.ba/insight-api/status?q=getInfo

Povratna informacija je u JSON formatu

info
version 1000000
insightversion 3.1.2
protocolversion 70215
blocks 91764
timeoffset 0
connections 11
difficulty 73289.3375652708
relayfee 0.00001
network livenet

Gdje vidimo osnovne informacije o konektovanom nodu kao što su to zadnji broj RXC bloka, DIFF mreže, kao i verziju protokola RXC noda.

Ovo je znači bila samo jedna endpoint API komanda “getinfo”.

Još jedan primjer API endopoint, na koju možete dobiti informaciju o trenutnom balansu neke adrese u JSON formatu.

https://explorer.crypto.ba/insight-api/addr/RF7yQgmQYDm7HPAueapobFGSsKhuUPVtm3/balance

Punu listu API endopoint komandi koje možete koristiti kako bi dobili informacije o mreži koje možete implementirati u vašem blockchain projektu.

https://github.com/Ruxiol/RXC-insight-api/blob/master/README.md

Cilj ovog texta jeste upravo da zainteresujem članove zajednice koji već znaju raditi sa API endpoint komandama, a nisu upoznati kako funkcionišu u blockchain svijetu.

Nadam se da će neko iz zajednice uspjeti se poslužiti sa ovim, te naučiti nešto, što bi mu nekad u budućnosti pomoglo u karijeri ili slično.

Have fun!

Još jedan kul primjer u kojem možemo iskoristiti Insight Explorer jeste upravo opcija “Broadcast transaction”.

Rećemo da ste paranoični te ne želite da rizikujete vaš RXC balans, u tom slučaju imate čist sistem koji nikada nije na internetu niti na bilo kojoj lokalnoj mreži i koji na sebi ima RXC QT wallet ili RXC daemon wallet što je u suštini commandline RXC wallet.

Sigurnosno gledano, uzevši u obzir da vaš novčanik ili sistem nije nikada bio na internetu, te je u osiguranoj prostoriji, vi možete slati vaš RXC sa tog istog novčanika a da nikada ne konektujete se na internet.

Pitate se kako to radi?

Na računaru koji je izolovan od interneta i bilo koje druge mreže, šaljete transakciju kao da ste na internetu, međutim “broadcast” te transakcije radite tako što ćete dobiti “RAW” kod koji uneste u Insight “broadcast”.

  1. Korak, kreiranje transakcije i dobivanje RAW podataka

image

Nakon toga kao i na normalan način šaljete transakciju, nakon čega će vam se na “kartici” transaction pojaviti transakcija u kojoj kopirate TXid.

Nakon toga, u walletu otvarate Tools → Debug

Pojaviće vam se developer/debug konzola u kojoj upisujete komandu getrawtransaction i dodajete TXid koji ste dobili u prošlom koraku.

getrawtransaction TXid

Nakon toga, dobićete dugački RAW string, spakujete ga u .txt file koji možete te preko medija prenijeti na računar koji je na internetu (putem USB-a ili slično)

Nakon toga posjetite RXC insight explorer, te u dnu imate link “Broadcast”

image

https://explorer.crypto.ba/insight/tx/send

Tada zaljepite/proslijedite RAW string koji ste dobili na vašem “closed-gap” walletu, nakon čega će se transkacija proslijediti na RXC mrežu.

Ovdje sam vam demonstrirao kako sigurno možete proslijediti transakciju na siguran način, jer ovakv sistem slanja koriste mjenačnice kada šalju sredstva iz “cold” u “warm” ili “hot” novčanike mjenjačnica.

1 Like