Ruska vlada usvojila nacrt zakona o oporezivanju bitkoina

Nacrt zakona o načinu oporezivanja kriptovaluta u Rusiji odobren je u prvom čitanju.

Rusija se približila koraku prema uvođenju zakona o kripto porezu nakon što je parlament u prvom čitanju odobrio odgovarajući zakon.

Kako je izvijestila državna novinska agencija RIA Novosti, Državna duma, donji dom vlade u zemlji, odobrila je u srijedu nacrt zakona o porezu na kripto.

Zakon se donosi već nekoliko godina i uvodi izmjene i dopune važećeg saveznog poreznog zakona. Kriptovalute poput Bitcoina prepoznaje kao vlasništvo, dok kriminalizira neprijavljivanje dobiti od kripto trgovanja. To uključuje stanovnike zemlje i strane državljane, kao i lokalne i međunarodne organizacije osnovane u Rusiji.

Novi zakon uvodi zahtjev za prijavljivanjem kripto transakcija ako njihov ukupni iznos - i za dolazne i za odlazne transakcije - premašuje 600 000 rubalja (8.130 američkih dolara) godišnje. Ova vrijednost trebala bi se izračunati na temelju tržišne cijene kriptovalute, međutim, točan mehanizam toga nije detaljno opisan.

Za kasno prijavljivanje ili lažne informacije predviđena je kazna u iznosu od 10% najvećeg od ukupnog iznosa jednog skupa transakcija - dolaznih ili odlaznih.

Dokument takođe uključuje kaznenu naknadu u iznosu od 40% neplaćenog poreza u slučaju neplaćanja ili umanjenog plaćanja poreza.

Pozitivnije je to što dugoročno imaju vlasnike Bitcoina, samo posjedovanje kripto podataka je neporezni događaj - pod uvjetom da ne obavljaju nikakve transakcije. Ni tačan mehanizam praćenja transakcija nije jasan.

Prema pratećem listu zakona, novi zakon ima za cilj rješavanje utaje poreza, pranja novca i drugih ilegalnih aktivnosti. Sada će se vratiti parlamentarnom Odboru za budžet i poreze prije drugog čitanja. Izmjene i dopune dokumenata moraju se podnijeti prije 18. marta.

Uprkos tome što je zasebni zakon o digitalnim finansijama stupio na snagu u januaru - zabranjujući lokalnom stanovništvu plaćanje u kriptovalutama - ruski pravni okvir još uvijek pati od nedostatka jasne definicije pojmova kao što su „kripto imovina“ ili „digitalna imovina“. To dodatno komplikuje regulaciju kripto valuta u zemlji.

Izvor: https://decrypt.co/57989/russian-government-passes-draft-bill-on-bitcoin-taxation