Rudari bitcoina zarađuju rekordnih 64 milijuna dolara u jednom danu

Kako Bitcoinov bull run nastavlja bjesnjeti, rudari bilježe rekordne prihode i od blokovskih nagrada i od naknada za transakcije.

Rudari bitcoin (BTC) bilježe rekordne prihode usred trenutnog poskupljenja, zarađujući u prosjeku do 52,3 milijuna dolara dnevno, prema biltenu kripto metričke platforme Glassnode, objavljenom u ponedjeljak.

Istodobno, Glassnodeove čartovi pokazuju da je svakodnevna dobit rudara porasla znatno veća. Primjerice, trenutni maksimum dnevne dobiti rudara Bitcoin iznosi 64,7 milijuna dolara, zabilježen 14. ožujka.

Samo u ovom mjesecu rudari su također zaradili 54,6 milijuna dolara 3. ožujka, 57,7 milijuna 10. ožujka i gotovo 60 milijuna 12. ožujka - i to su samo najbolji dani. Ukupni prihod rudara kombinira blok nagrade i naknade za transakcije.

Međutim, dani vrhunca ne bi se trebali smatrati održivima, objasnio je za Decrypt analitičar Glassnode-a Checkmate, koji je autor biltena. Umjesto toga, brojka od 52,3 milijuna dolara izračunata je pomoću 14-dnevnog pomičnog prosjeka.

“Prosječno promatram razdoblje poteškoća jer je ono bučno i nije jednako održivoj stvarnosti, na njega mogu utjecati neki brzo riješeni blokovi koji jednog dana nisu reprezentativni za stvarni prihod”, rekao je za Decrypt.

U biltenu je također naglasio da su tako visoki prihodi impresivan podvig, pogotovo s obzirom na to da je blokovska nagrada rudara bitcoin prepolovljena - s 12,5 BTC na 6,25 BTC - u svibnju 2020. Budući da su troškovi rudara obično denominirani u fiat valutama, presudno je da im dobit ne pada naglo, tako da mogu nastaviti podržavati Bitcoin protokol.

Od polovljenja 2020. godine, dobit rudara kretala se oko 1.000 BTC dnevno. Većina toga dolazi iz blok subvencija od 900 BTC dnevno. U međuvremenu, prihodi od transakcijskih naknada konstantno variraju između 75 i 125 BTC dnevno.

Kao što je Decrypt izvijestio, rudari su također povećali prodaju Bitcoina otkako je kriptovaluta započela svoj kontinuirani rast cijena.

Izvor: Bitcoin Miners Earn Record $64 Million in One Day - Decrypt

2 Likes