Rudarenje Bitcoina sada je zamršenije nego ikad

Bitcoin je sada teže rudariti nego ikad prije, gledajući statistike i difficulty tj. težinu iskopavanja jednog Bitcoin bloka.


Poteškoće/DIFF najveće kriptovalute po tržišnoj kapitalizaciji dosegle su novi vrhunac svih vremena iznad 20,8 milijardi, pokazuju podaci Bitinfochartsa.

To predstavlja rast od 1,05% od posljednjeg prilagođavanja 9. januara, kada DIFF u rudarstvu dostigle rekordno visokih 20,6 biliona, što je najveći skok u skoro četiri mjeseca.

Poteškoća je relativna mjera količine računalnih resursa potrebnih za kopanje Bitcoina. Ova vrijednost se povećava ili smanjuje nakon svakih 2016 blokova ili otprilike svakih 14 dana, ovisno o tome koliko su brzo pronađeni prethodni blokovi.

Najnovije povećanje poteškoća u rudarstvu Bitcoina nastalo je usred izvještaja o kineskim rudarima koji se suočavaju sa zastojima izazvanim globalnim nedostatkom rudarskih čipova.

“Nema dovoljno čipova za podršku proizvodnji rudarskih mašina”, rekao je Alex Ao, potpredsjednik Innosilicona, velikog dobavljača rudarske opreme, za Reuters.

To je rezultiralo „cijenama rudarske opreme bez presedana“ u Kini, nekada dominantnoj sili rudarskog krajolika. Izvještaj sugerira da su se cijene nove opreme udvostručile, dok su polovne mašine u proteklih godinu dana zabilježile skok cijena za više od 50%.

Međutim, potražnja za kriptovalutom i dalje je vrlo velika, a rudari su spremni platiti premiju za podizanje još više mašina. Neki čak uzimaju zajmove da bi to učinili, demonstrirajući svoje povjerenje u Bitcoin.