Regulatori popuštaju?

Vrhunski njujorški regulatori su nazvali blockchain tehnologiju važnom potencijalnom alternativom trenutnom finansijskom sistemu.

Linda Lacewell, nadzornik Odjela za financijske usluge u New Yorku, smatra kripto valute važnom inovacijom koja zaslužuje podršku regulatora.


Tokom nedavnog virtualnog samita o Evoluciji bankarstva, čiji je domaćin Institut Cato, vodeći kreator politike i stručnjaka raspravljaju o tome kako regulatori mogu najbolje poticati inovacije koje će kroz politiku imati koristi za potrošače.

Linda Lacewell, posebno, govori o važnosti za regulatore da se odmaknu, omogućavajući poduzetnicima da vode inovacije, posebno u kripto industriji.

„Dakle, mislim da je kriptovaluta vrlo važna kao inovacija i kao potencijalna alternativa nekim aspektima financijskog sistema. Razlog zbog kojeg mi se sviđa je taj što je organski, razvijen je i s vremenom je postao sofisticiraniji … Kad uđete relnost kripto svijeta, tražeći neku vrstu BitLicence od nas, znate da su stvari zaista napravile pomak. Ne možemo više reći da je blockchain tehnologija i kripto valute na rubu.

Otkako je preuzeo NYDFS u 2018. godini, Lacewell je napravila niz promjena kako bi ubrzao postupak licenciranja za startupe koji žele ući u kripto prostor u New Yorku. Da bi to učinila, agencija je kreirala uslovnu licencu posebno dizajniranu da ukloni velike troškove licenciranja za startupe. Umesto toga, podnošenjem zahteva za potpunu BitLicense licencu, uslovna licenca će startapima omogućiti da se udruže sa postojećim korisnicima licence za legalno poslovanje u New Yorku.

„Moje mišljenje je da želimo stvoriti uvjete za inovacije. Ali nemamo ideje za inovacije, znamo koji su nam prioriteti. Ali ljudi koji imaju ideje su poduzetnici … Želimo da se pobrinemo da se inovacija razvija.”