Registrovanje firme/obrta/freelance za kripto mining BiH i porez

Zanima me da li je neko registrovao djelatnost u BiH koja bi se odnosila na mining crypto valuta ili kreiranje blokova u Proof of Stake sistemima. Da li to uopste postoji kod nas i pod kojom varijantom poslovanja bi se to moglo registrovat. Da li kao freelancer, obrt ili d.o.o.
Čisto me zanima da li je neko već probao da registruje nešto slično.
Također koliko je porez u BiH na crypto, u slučaju recimo da se isplati 10k eur na račun u banci, kako to onda prijaviti, gdje platiti porez?

1 Like

Sto se tiče FBiH, nema nikakvog zakonskog rješenja koje bi na bilo koji način spomenulo crypto. U RS je situacija malo drukčija i tu se može registrovati kripto mjenjačnica, te se u njihovom Zakonu o hartijama od vrijednosti spominje kripto kao virtuelni novac.

Možes u FBiH registrovati neki obrt, što bi moglo biti blisko prema klasifikaciji djelatnosti (upravljanje bazama podataka, računarsko programiranje, marketing ili sl.) i sve sto bi ostvario od majnanja i prebacio na račun otvoren u nekoj od banaka u F BiH, smatralo bi se prihodom, te bi se moglo oporezovati nakon odbijanja troškova poslovanja. Kao obrtniku ide 10% poreza na dohodak, a kao doo ide 10% na dobit.

Generalno, ne možes registrovati ništa konkretno kao kripto posao, ali nesto srodno možes. Pitanje je da li ti se isplati mining kao posao.

UniCredit bank has left the chat…

2 Likes

Znaci dobro bi bilo registriovat kao neki obrt, i onda 10% porez na zaradu, minus neki troskovi koje imam eventualno.

Pa ako je obrt kao osnovno zanimanje, imas i doprinose plus ostali troškovi.

1 Like