Rast Fintech-a: od prvog bankovnog prijenosa do Blockchain tehnologije i šire

napisao [Raj Vardhman] (The Best Car Insurance Companies for 2023 [Expert's Choice]) 7. septembar 2019.

Bez obzira jeste li čuli za ovaj određeni koncept ili ne, zasigurno ste iskoristili prednosti brojnih proizvoda i usluga koji su nastali u Fintech revoluciji. Od svakodnevnih aktivnosti, poput plaćanja računa na mreži, do avangardnijih, poput razvijanja kripto valuta temeljenih na blockchainu, ideja fintech obuhvaća sve procese koji olakšavaju upravljanje našim financijama korištenjem digitalnih tehnologija i algoritama sa računalnim napajanjem. U osnovi, ako možete smisliti način da vaš financijski život postane manje neuredan, vjerojatno su već fintech tvrtka koja radi na rješenju.

Sve je počelo unazad 1918. godine kada su američke banke federalnih rezervi uvele službu fondova Fedwire, prvi sistem elektronskog prijenosa sredstava, koji se oslanjao na sadašnje arhaične tehnologije poput telegrafa i Morseov kôda. Sljedeća dva značajna dostignuća bila su izrada prve kreditne kartice Diners Cluba 1950. godine Frank McNamara, te pokretanje prvog bankomata, od strane podružnice Barclays u Londonu 1967. godine.

Možda najvažniji odskočni korak u Fintech revoluciji bila je pojava interneta. To je brzo dovelo do bezbroj revolucionarnih izuma, poput internetskih bankovnih računa i mobilnog plaćanja. Čak je pokrenuo početak prve kripto valute, Bitcoin, 2009. godine, što je dovelo tijekom 2017. godine mjenjačnicu Coinbase - internetska razmjena kriptovaluta - koja je premašila 1,5 milijardi USD vrijednosti.

Danas većina stručnjaka razumije da će financijske institucije morati ulagati u fintech kako bi izbjegle zastarjelost. Sektor bankarstva potrošača vodeća je pozicija kada je u pitanju najstručnija industrija, sa 72%. Međutim, neka predviđanja ukazuju da će u narednih 3-5 godina 84% osiguravajućih društava početi partnerstvo s fintech kompanijama, što ih čini prvakom ove digitalne inovacije. Neki pružatelji usluga [osiguranje automobila] (https://carsurance.net/) već nude opcije kao što su plaćanje cjelokupne premije putem interneta, a kupcima koji razmišljaju naprijed nagrađuju popust (pogledajte naše [preglede osiguranja automobila] (https: // osiguranje automobila). net / recenzije /) za više pojedinosti).

Neki od najznačajnijih poremećaja nastali su uvođenjem umjetne inteligencije (AI), blockchain tehnologijom, pohranom u oblaku i crowdfundingom. Danas oko 46% velikih fintech kompanija pokreće AI. Međutim, procjene pokazuju da će, pored upotrebe u back-end procesima, AI sudjelovati i u interakcijama s kupcima, pokretajući 95% svih komunikacija s korisnicima do 2025. Već postoje vrlo moćni roboti koji mogu razgovarati s ljudima, poput Sofije. Procjenjuju da će se povećati njihov kapacitet za ljudsku interakciju, dok će se njihove cijene smanjivati, što potiče tvrtke da pređu na automatizirane službenike da smanje troškove i poboljšaju zadovoljstvo kupaca.

Upotreba blockchain tehnologije još je jedan fantastičan način velikim bankama da smanje troškove. U stvari, projicirano je da mogu uštedjeti 12,3 milijarde dolara godišnje i smanjiti infrastrukturu za 30%, ako koriste ovu tehnologiju. Ripple, kripto valuta dizajnirana posebno za kompatibilnost s postojećom financijskom strukturom, radeći s 15 od 50 globalnih banaka, uključujući UBS, Bank of China i Santander. S obzirom na prednosti koje tehnologija donosi, ne čudi da se očekuje da 77% fintech tvrtki do 2020. godine usvoji blockchain.

Uvijek je lako predvidjeti što će nam donijeti budućnost, ali izgleda fintech industrije izgledaju vrlo uzbudljivo. Jedno od područja gdje možemo očekivati ​​poboljšanje je sigurnost. Moramo biti svjedoci uvođenja naprednih metoda provjere autentičnosti, poput skenera irisa i otiska prsta, koji će zamijeniti nepouzdane i nezgrapne lozinke.

Međutim, glavna poboljšanja su u tome što financijske usluge čine jednostavnijim za korisnike i manje gladnima, a istovremeno ih prilagođavaju pojedincu. Kao što Joy Schoffler, izvršni predsjednik FinTech Professionals, kaže: „U srži svega je pojednostavljenje i personalizacija.“ Moguće je da će vam tehnologija prepoznavanja glasa omogućiti da naručujete stvari i plaćate račune samo izgovaranjem nekoliko riječi, dok mikro- Ugrađeni nosivi proizvodi omogućit će vam kupovinu bez korištenja blagajne.

Što god budućnost donosi, jedno je sigurno: što više znate o povijesti fintech razvoja, lakše ćete se kretati po uzbudljivom svijetu mijenjajućih i briljantnih tehnologija na kojima rade velike fintech kompanije. Dakle, pogledajte donju infografiku da biste naučili 87 zanimljivih statistika o rastu fintech-a. Pomaže vam da ostanete ispred krivulje kada je u pitanju razumijevanje jedne od najvažnijih revolucija digitalnog doba.

Klik na sliku, zatim još jednom i otvoriće vam je za pregled.

1 Like