Prvi BIH BTC start-up www.WeLendBitcoin.com

Prije par dana počeo je sa radom prvi BiH start-up www.WeLendBitcoin.com Cilj projekta je omogućiti vlasnicima BTC da zarade kamatu od pozajmljivanja BTC na Poloniex.com berzi. Prinosi od lendinga BTC na Poloniex berzi u prošloj godini su bili oko 30% godišnje. Korišćenje usluge je do novembra besplatno. Ako imate BTC koje planirate čuvati duži vremenski period i želite uz rast cijene da zaradite i visoku godišnju kamatu, možete probati uslugu. Ako imate neko od pitanja ili vam treba pomoć, slobodno pišite. Usluga je namjenjena za strano tržište, ali sam htio da podijelim info sa rajom iz BiH.

Ekipa iz Viber grupe je tražila da pojasnim o čemu se radi sa www.WeLendBitcoin.com

Kada se prije tri godine na Poloniex.com pojavio lending ja sam samostalno pozajmljivo BTC i imao sam slabe prinose. Evo o čemu se radi…

Kada manuelno pozajmljuješ BTC potrebno je da u masku za unos naloga uneseš: količinu BTC koju daješ u zajam, kamatnu stopu po kojoj pozajmljuješ BTC i trajanje zajma. Poloniex ima opciju „auto-renew“ koju kada ti neko vrati zajam, sistem automatski po istoj stopi unese novi zajam na tržište. Problem sa manuelnim pozajmljivanjem su promjenjivost kamatnih stopa na zajmovima.

Npr. Trenutno stopa na pozajmljivanje BTC je 0,0673% - godišnje je to 24,57%. Ti uneseš nalog po stopi 0,0673% i neko ti uzme zajam. U međuvremenu, dođe do promjene kamatne stope i ona skoči na 0,15% dnevno, ti si uključio „auto-renew“ i ti iako možeš pozajmiti sada po 0,15% dnevno, ti uneseš ponovo nalog u sistem po 0,0673% i propustiš kamatu koja je 100% veća od tvoje. Ili ako kamata padne na 0,03% nećeš ništa imati pozajmljeno, jer pozajmljuješ po previsokoj stopi. Ako ne uključiš „auto-renew“ onda moraš 24h dneveno biti ispred lendinga, jer ako si nekome dao zajam na 2 dana – to znači da ti on može vratiti zajam najkasnije za dva dana, dakle može ti vratiti i za par sekundi.

Zbog toga smo mi kreirali www.WeLendBitcoin.com u pozadini kojeg se nalazi sofisticirani BOT koji na osnovu parametara koje ti odrediš sve radi za tebe. Parametri su sljedeći:

http://i.imgur.com/3NrwU1G.png

Ja sam testirao sve BOT-ove i usluge kao što je naša „lending as a service“ (LaaS) koja se odnosi na P2P margin lending i mislim da imamo najboljeg robota i najbolji UI – unos naloga je svakih 15 sec – konkurenti više od 3 min, može se odrediti maksimalna visina naloga idealno za veće naloge-drugi nemaju tu opciju itd. Kako da podesite nalog https://www.welendbitcoin.com/get-started

Šta moram napomenuti, vi nama ne šaljete BTC nego nam omogućite API pristup vašem nalogu. Poloniex API je struktuiran na način da se može isključiti povlačenje sredstava i trading, dakle našem BOT-u se da samo pristup lendanju.

Iako smo počeli sa radom prošle sedmice već imamo 200 hiljada USD na lendingu, klijente sa Filipina, USA, Kanade, Austrije itd. Dnevno imamo oko 250 zajmova u vrijednosti oko 100 hiljada USD. Za početak nije loše :wink:

Prinos od lendanja u prošloj godini je bio oko 30%. To znači da bi na 10 BTC zaradili 3 BTC. Stope puno osciliraju, tako sam ja prošli mjesec zaradio 4%, a ovaj je nešto lošiji i biće oko 2,2% mjesečno. Kada se uporedi sa oročenom štednjom u bankama, obveznicama Hrvatske, dionicama na Zagrebačkoj burzi prinosi su fenomenalni. Od rasta BTC i lendanja na godišnjem nivou prinosi u posljednjih pet godina bili godišnje veći od 100%.

Koje imate rizike:
Bankrot – hakerski napad Poloniex berze;
„Force liquidation“ ne radi dobro – mehanizam za zaštitu onih koji pozajmljuju BTC;

Ja već tri godine radim lending na Poloniex-u i ima sam nekoliko hiljada zajmova i svi su vraćeni. Poloniex je na samom početku poslovanja imao manji hakerski napad i sve BTC su refundirali klijentima. Poloniex koristi air gap cold storage za 90% sredstava, tako da BTC nisu na internetu.

www.WeLendBitcoin.com je dugoročan projekat jer iako je BTC imao ogroman rast cijene on je još uvijek na početku. Ozbiljni anatitičari sa Wall Street-a smatraju da će cijena biti za par godina 50.000 USD.

Evo i linka
Bloomberg Bloomberg - Are you a robot?

Zarada u BTC business-u će biti velika i ako imate neke ideje za stat-up pokreniti je, nemate šta izgubiti osim nešto vremena i novca :blush:

1 Like

Imal šta halal bez kamata i žiranata ?

Bez žiranata ima jer je u pitanju P2P margin lending. Da bi neko pozajmio od vas BTC, potrebno je da ima kolateral u BTC ili u nekoj drugoj imovini (ETH, FCT, XRP, LTC…) koja služi kao obezbjeđenje za pozajmicu. Dakle ne treba mu žirant…Što se tiče kamata, ako želite da nekom pozajmljujete BTC bez kamate to možete uraditi tako što će te staviti kamatu 0, mada mi to nema logike. Ako hoćete da budete dobra osoba, možete zaraditi kamatu od nekog tradera iz USA i tu kamatu onda možete uplatiti u BiH u neke humanitarne svrhe ili pomoći nekom ko je u problemu. Radilo bi se o preraspodijeli, jer bi novac od nekog špekulanta završio u rukama siromašne osobe u BiH.
Ove pozajmice su samo za finasiranje long pozicija na margin trgovanju, dakle ne može se koristiti za nabavku npr. opreme za mining.

1 Like

Ko ima Bitcoina da mu stoji, ja svakako preporučujem ovakvo nešto.

Vaš Bitcoin je siguran koliko je sigurna i Poloniex mjenjačnica…a do sada se dokazala relativno sigurna!

Hvala na objasnjenju @Lynx, nadam se da je nasim korisnicima jasno o čemu se radi