Problemi oko regulacija u BIH i dokazivanje porijekla kripto valuta

Pozdrav najdraža ekipo!

Naime, već par dana pokušavam se natjerati da napišem post kojeg svi kripto frikovi trebaju da znaju.

U pitanju su regulacije kripto valuta na području BiH, tačnije dokazivanje porijekla kripto valuta kada želite da prodate iste za KM.

Ono što dosta nas ne razumije, da zakon totalno drugačije gleda kripto valute, pogotovo kada se treba dokazati “odakle ti lova frajeru”.

Svim starijim rudarima, preporučujem da sačuvaju tragove rudarenja, jer doćete u situaciju da isplaćujete kripto valute gdje vam mogu tražiti dokaz na koji način ste “zbavili” kripto valute.

Isto tako, ukoliko ste bili rudar, te ste sve rasprodali, mogu sutra od vas tražiti sliku kraj rigova kao dokaz da ste na taj način rudarili.

Regulacije kod nas su užasne, tako da na sve načine pokušavaju da iskomplikuju stvari, budite spremni na sve.

Ukoliko ste rudarili negdje, uvijek tražite trag da sačuvate, bilo to export sa rudnika u nekom poznatom formatu (xlsx,xlm) ili jednostavno na osnovu čega ćete moći dokazati da ste rudarili.

Šta se može desiti?

Možete doći u situaciju da kada budete isplaćivali kripto valute, da ukoliko ne dokažete porijeklo kripto valuta, ista vam mogu zamrznuti.

Sačuvati svaki trag rudarenja

  • adrese (ulazne, izlazne adrese)
  • mjenjačnice (export historije trgovanja)
  • rigovi (račun)

Stay safe i razmišljajte u ovom pravcu jer mislim da tek dolaze sad problemi vezano za ovo…

2 Likes

Kakve bre regulacije i dokazivanje, kad prijavis porez nasi ce jedva docekati da naplate, sta ih briga.

Ovo si 100% upravu, ali ovo je kad se tiče porezne, a gdje su regulatori ? :wink:

Mislim da nisi upucen :slight_smile:

Nema ovo veze sa porezom, ovo je DOKAZIVANJE sredstava, što zahtjeva puni dokaz o načinu pribavljanja BTC-a.

Ovo nisam napisao kao clickbait, već vjerujte mi … dolaze nam zeznuta vremena na ovom polju!

Samo sačuvajte tragove, zlu ne trebali… a trebaće :slight_smile:

Mislim da u skorije vrijeme niko to nece provjeravati. Kod nas je trenutno potpuno rasulo cak i oko naplate poreza a kamoli dokazivanja porijekla kripto valuta. Ja kad sam placao porez, pitali me od kud mi novac, ja rekao zaradjujem preko interneta i to je to. Platio porez i dovidjenja.
Kod nas nisu u stanju da kako treba digitaliziraju placanje poreza a ne da prate i ispituju transakcije na razlicitim blockchain-ima.
Tako da, oprez je svakako potreban, ali mislim da u skorije vrijeme o tome necemo morati brinuti.

@bosman griješiš :slight_smile:

Šta kada bi ti rekao da domaća mjenjačnica ne može pustiti sredstva čovjeku zbog regulatora kod nas… jer zahtjevaju “selfie” kraj rigova ili na neki drugi način da dokaže porijeklo.

A na to sve čovjek prodao rigove u bear marketu, kako bi preživio, holdao sredstva sve do neki dan.

Misliš da sam ovo onako objavio iz dosade?

Soon more infos about this…

Veoma zanimljiva tema pogotovo na ovom geografskom području gdje je sve u rasulu. Razmisljam hipotetički mozes biti profi trader i obrnuti x10 npr i postavlja se pitanje šta bi trazili u tom slucaju. A sto se poreza tice najbezbolnije rijesenje bi bilo da uvedu u zakonsko pravni okvir da 2 god hodl se tretira kao ulaganje koje se ne oporezuje(bas kao sto postoji u drugim zemljama). Samo treba neko pametniji u institucijama da se nadje i prepiše zakon a ne da se pravi pametan jer znamo kako to zavrsi.

1 Like

To su definitvno interesantne informacije ali sam ja i dalje skeptican po tom pitanju. Ko su ti regulatori, koja je to institucija i kako “selfie” pored rigova moze uopste biti dokaz necega.
Ako bude i trebalo dokazati nesto, to ce cini mi se biti pro forme.
U svakom slucaju vrijedne informacije i obavezno nam javi nove detalje :slightly_smiling_face:

1 Like

Hej, hajde bar nam selfija ne fali ovih dana :smiley:

I mene lično interesuje ko su ti “regulatori” i da li su entitetski ili državni… stay tuned :smiley:

@Rux je dobrim dijelom u pravu. Državne institucije će, na sve moguće načine, pokušati da oporezuju i ‘‘kontrolišu’’ finansijska sredstva. To ne iznenađuje jer moraju, baš kao sa saobraćajnom policijom, puniti budžet iz nekih izvora. :slight_smile:
Od silnih zakona o bezbjednosti saobraćaja, najviše se sprovode članovi koji se odnose na prekoračenje brzine, nešto malo alkohol i po koji vanredni tehnički pregled. Zbog toga se najviše ulaže u radarske sisteme, alkotestove i sl.
Rzumijemo, to je najunosnije. Gdje su silni zakoni, kao npr.: preticanje kolone u pokretu, nekontrolisano upravljanje vozilom (skretanja bez žmigavca), nepropisna zaustavljanja i parkiranja itd itd…

Suština je sledeća: U saobraćaju postoje brojni propisi, zakoni i kaznena politika, ali se sprovodi samo ono što je najprofitabilnije za institucije i državu. Naravno, pod raznim izgovorima kako im nije cilj kažnjavanje vozača i sl…

Ista suština je i sa kriptovalutama. Mgnogi ‘‘jaki’’ igrači su ušli u tu priču, pojedine i države. Mastercard uskoro ulazi, a samim tim i bankama postaje zanimljivo i vjerovatno već uveliko ‘‘njuškaju’’ za svojim mjestom u takvoj priči. Samim tim, automatski postaje zanimljivo i državnim institucijama jer će to biti ogroman izvor prihoda za njih. Mi, braćo, nemamo produktivnu državu nego jedan oooogroman državni aparat zasnovan na parazitskom načinu opstanka. Shodno tome, uslijediće razni zakoni, regulative i tome slučno, samo sa jednim ciljem a pod okriljem izgovora koji su samo njima ubjedljivi. Definitivno, kao i u svemu ostalom, funkcionisaće samo kaznena politika.

Upravo je kolega Rux rekao: ‘‘Samo sačuvajte tragove, zlu ne trebali… a trebaće’’
U potpunosti se slažem sa tim… :slight_smile:

2 Likes

Pre nekih 2-3 meseca, dobio sam mail sa bcx-a da im dostavim dokaze o poreklu coina jedene od transakcija… sto se na kraju zavrsilo sa mojom potpisanom izjavom o poreklu, jer drugi dokaz nisam imao. Kolicina coina nije bila velika, pa i da su ih zamrzli ne bi bila neka velika steta, al` obzirom da od ovog posla bukvalno zivim, napravilo bi mi problem.

Dakle, kao sto @CyberMax i @Rux kazu, zlu ne trebalo, cuvajte dokaze o poreklu coina.

1 Like

@nevenx sve što služi kao dokaz o porijeklu treba čuvati. To uopšte nije problem onima koji rade na propisane načine (da nije krađa i tome slično).
Ovdje je, ponovo, problem to što BCX oponaša sve moguće državne institucije i finansijske organizacije. Opet su izvan svojih ovlašćenja.
Oni trebaju dokazati porijeklo ako ih poreska za to pita, a u ovom slučaju je tvoja transakcija prema njima dokaz. Tebe ako kontaktira poreska ili neka druga institucija s ciljem utvrđivanja porijekla, njima trebaš dokazivati, a web portalu koji je samo u službi mjenjačnice i posrednika.

Ko zna, možda nekada čujemo i vijest da državne institucije ‘‘polažu račune’’ portalu bcx.com.

Ja nikada neću sarađivati sa ‘‘firmama’’ koje rade mimo svojih zakonskih ovlašćenja i djelatnosti za koje su registrovane.

Jedno pitanje.
Da li su ti ikada dostavili izvještaj o podnesenoj poreskoj prijavi za ‘‘prihod’’ koji ostvaruješ putem njihovih servisa? Ili, ti sam moraš da podneseš prijavu i platiš porez na dohodak?

1 Like

Iskreno, nakon njihovog zahteva vise ih ne koristim. Sam podnosim prijavu i placam porez na dohodak.

@nevenx Pitao sam iz razloga što bi na osnovu svega što si im dostavi, a na kraju i platio, trebali oni da obračunaju, podnesu prijavu i plate. Da bruto iznos na tvom računu bude čist ko suza.

Navodio sam, ranije, primjer Lyoness-a. Oni to obave odmah i ti si miran. Na početku naredne godine ti pošalju uvjerenje da imaš kao dokaz i super.
A za razliku od ove divlje mjenjačnice, Lyoness (My World) ne traži ništa posebno, osim:

  • Ime i prezime
  • Adresa
  • Datum rođenja i JMBG
  • Broj telefona

Nema slanja dokumenata u visokoj rezoluciji i slične gluparije. Dobiješ jasan i sveobuhvatan ugovor, a korisnik odgovara za tačnost podataka (što i jeste zakonom definisano).

Cuj, samom registracijom na sajtu mi se slazemo sa uslovima koristenja i politikom privatnosti. Da li je to legalno (KYC) ili nije, ja kao laik ne mogu da kazem.

“DAM zadržava pravo da provjeri da li su Bitkoin adrese korisnika povezane sa TOR marketima (crne berze na Dark Webu) i da uskrati Korisniku pravo korišćenja vebsajta ako se ispostavi da jesu.”

I ovo je jedan od uslova koristenja sa kojima smo se slozili prilikom registracije. A sto se samog poreza tice, slazem se sa tobom da bi to bilo puno jednostavnije za samog korisnika.

Ja licno, ako sve bude teklo po planu, vrlo brzo cu se “premestiti” iz BiH, ne samo u kripto svetu, vec cu da pogasim i sve racune u bankama koje imam.

KYC je legalan, ali govorim o načinu na koji ga koriste i obimu podataka koje traže.
Ugovor o stanu ili nekakve potvrde iz banke sa izvodima i ovjerene da bi se dokazala adresa ili da ste vi vlasnik bankovnog računa je besmislica.
Kao prvo, ugovor sa stanodavcem može imati samo jedan član domaćinstva, a da je kućna lista daleko veća. Znači, samo jedan može na mjenjačnicu. Ovo za banke mi nikako nije jasno i zbog čega je bitno? Mogu imati ili ne imati račun u banci, tj. taj može biti aktivan ili ne. U kojem god stanju je, to je njima najmanje bitno. Pravo na privatnost svojih računa imam garantovano.

Ponavljam, a odlično znam, da se to može na drugačiji način rješiti. Imaju primjere za i kod nas (Lyoness, OLX, mjenjačnice i sl.)
Jednostavno, to nije njihova namjera i cilj. Ciljaju lične podatke i ostavljaju sumnju da su debelo uvezani sa TOR marketima.

Transakcije se mogu provjeriti na blockchain.com. Svaka uvezanost novčanika se može vidjeti, tj.vidi se adresa dolazne transakcije na vaš novčanik i bilo koji drugi.
Ako se vidi da je transakcija došla sa neke adrese rudnika, da li može je to crno tržište? Ako su prethodne dvije, takođe, čiste da li je onda moj izvor TOS?
Lupetaju. Izlistavanje sa berze ili rudnika treba možda njima za neke druge svrhe (da upotpune profil negdje vani).
Prava da provjere im niko ne osporava u smislu analize blockchain veza. Ali da se bave inspekcijskim poslovima u ime države, nemaju pravo. Neka obavijeste nadležne po osnovu sumnje, a nadležni će ispitati.

To u vezi premještanja podržavam. Kripto ne čekaj. Tj.strane mjenjačnice i link sa našim bankama.
Ovdje ćemo za 15-20 godina imati mjenjačnicu, ako banke do tad (a nadam se da hoće) ne uvrste to u svoje mjenjačnice.
U svakom slučaju, vjerujem da će to biti neka strana kompanija kako bi ‘‘isisavala’’ sredstva odavde.
Mi još nemamo dovoljno ozbiljne i odgovorne ljude za to.