"Prljavi Bitcoin" i AML

Ne znam da li ste čuli za ove izraze i šta predstavljaju, ali u pitanju su jako bitne stvari.

Još od početka prvih krađa Bitcoina, većina je smatrala da je Bitcoin anoniman, što ćemo uvidjeti da je totalna dezinformacija.

Zbog sve većih regulacija koje se dešavaju danas, Bitcoin se počeo dijeliti na “Prljavi Bitcoin” i “Čisti Bitcoin”.

Činjenica je da ova “dva” Bitcoina su skoro pa dva različita svijeta, zato smatram da je jako bitno da kao zajednica shvatimo šta znači kada kupujemo Bitcoin od nekoga direktno preko walleta, te kojim opasnosti ma se prepuštate.

Vrijednost “prljavog Bitcoina” je manja uvijek iz razloga što je jako teško “progurati” isti kroz legalne sisteme koji su pokriveni sa AML ( Anti Money Laundering)

Iz tog razloga, ova vrsta Bitcoina se prodaje po sistemu “iz ruke u ruku” tj sa novčanika na novčanik.

Šta podrazumjeva izraz “Prljavi Bitcoin”?

image

Nakon što su se pojavili AML servisi kao što je to Chainanalysis i CipherTrace, koji imaju mogućnost praćenja kompletnog Bitcoin Blockchaina, otvorila se mogućnost povezivanja transakcija ukoliko je neka od Bitcoin adresa označena kao potencionalni rizik.

Potencionalni rizici u Bitcoin transakcijama (random uzeta adresa sa explorera)

Ovdje vidimo, da AML sistem, koji skoro svaka legalna mjenjačnica je dužna instalirati u svoje sisteme ima jako velik obim signala koji se mogu aktivirati ako je dio ili cijeli iznos transakcije označen kao rizik.

U većini slučajeva u pitanju su krađe Bitcoina, gdje imate mogućnost prijavljivanja krađe tako što ćete dostaviti adrese na koju je poslano sa vašeg novčanika, te ako se dio tih sredstava pojavi na nekoj mjenjačnici, aktiviraće se AML automatski.

Nakon toga, mjenjačnice su dužne zaustaviti transakciju i tražiti od vas da “rasvijetlite” slučaj, tako što ćete dostaviti transakciju odakle ste vi dobili taj Bitcoin.

Šta podrazumjeva izraz “Čisti Bitcoin”?

Kao što naziv sam kaže, u pitanju je svježe izrudareni Bitcoin koji nije imao nikakvog dodira sa “input/output” transakcija koje su značene kao rizik, inače imaju najveći “score”.

Kako prethodno provjeriti adresu sa koje kupujete Bitcoin, putem AML sistema?

Sve mjenjačnice koje imaju instaliran AML sistem, plaćaju godišnju licencu, te u većini slučajeva niste u mogućnosti to uraditi sami.

Sve dok nismo listirali naš RXC na WhiteBit, uvidjeli smo koliko je jaka mjenjačnica. Jedna od odličnih stvari jeste pristup AML sistemu za 1 USDT po zahtjevu, što je jako jako dobro.

Tako da savjetujem vam, ukoliko kupujete Bitcoin od nekoga, provjerite da li je taj Bitcoin imao dodira sa “Prljavim Bitcoinom” jer u protivnom očekujte sve veću i veću regulaciju na ovome dijelu “anonimnosti” :smiley:

AML postoji i za ostale kripto valute kao npr ETH, LTC i BCH.

Nadam se da sam bio jasan, te ako vam nešto nije jasno, just ask.

8 Likes

Hvala @Rux!
Jasno kao dan.

1 Like

Sad kontam, šta će se desiti kad ovo shvate oni koji imaju bruku “prljavog BTC-a”

Privacy coins hello :smiley:

Preporučujem

https://ciphertrace.com/2020-year-end-cryptocurrency-crime-and-anti-money-laundering-report/

1 Like

A možeš li podijeliti to sa nama, ne kontaju baš svi :frowning:

Pa uzevši u obzir da je neko nesvjesno kupio “prljav BTC” te ga je cijelo vrijeme čuvao na svom novčaniku, šta će se desiti kada pošalju isti na neku od mjenačnica koje su pod AML sistemom.

U tom slučaju, moraće dostaviti podatke od koga je kupio taj BTC kako bi se ušlo u trag, jer je u većini slučajeva u pitanju ukradeni BTC.

Jedan od primjera, a puno ih je, prije par godina čovjeku je ukradeno 20 BTC sa walleta, nakon čega je prijavio adresu na koju je ukradeni BTC otišao.

Neko vrijeme je na toj adresi BTC mirovao, nakon čega se krenuo dijeliti na različite strane kako bi zagubili trag, ali to je uzaludno jer Chainanalyis

Neki od dijelova tog “prljavog BTC-a” su prodani ljudima, bez provjere, nakon čega su svi imali probleme kada su slali isti na mjenjačnice.

Znači li to da ja sad moram uzeti sve podatke od prodavaoca i čuvati dok se ne rješim koina?
Ti mi prodaš i pošalješ svoje podatke da imam ako neko zatraži?
I? Koje konkretno traže?

Ne, već jednostavno pošaljete TXid odakle ste vi dobili taj BTC.

Dobro…
Znam da smaram, ali me zanima…u slučaju da je taj neko prethono ili neko prije njega to prljavo zaradio, kakve ja veze imam s tim i da li mogu naplatiti to?

Znam…kupovina na sigurno i sl…ali nisam baš u stanju da prepoznam uvijek sigurnu kupovinu ili da znam odakle je i kako taj neko nabavio kripto.

1 Like

Uopšte ne smaraš, štaviše… vaša pitanja su odlična te će dosta pomoći i ostalima koji budu čitali ovo.

Naravno vi kada dokažete da ste taj isti BTC dobili/kupili, a da niste bili svjesni toga, te nakon dostavljenih podataka koji će uputiti na osobu od koga ste kupili, tada oni idu “ganjati” njih a vama sredstva spuštaju.

Kao što sam naveo, registrujte se na mjenjačnicu Whitebit, zatim pošaljite sebi preko TRC20 mreže 10USDT, gdje ćete biti u mogućnosti 10. puta uraditi provjeru za neku adresu za koju sumnjate da bi mogla imati tzv “prljavi BTC”.

Opet, moj ograničeni mozak ne može da shvati ovo… :pensive:
Ako je za dokaz potrebnan TXid koji je, koliko sam skontala, javno lako dostupan. Bar se može vidjeti adresa sa koje je došao. Ja dostavim TXid, a ne znam ništa više. Jednostavno sam kupila na Escrow servisu putem foruma gdje znam samo neki nadimak. U ostalom, ja ni ne želim da znam svima imena i neke druge privatne stvari…

Glupavo mi je sve to. Mislim da se samo pokušavaju prodati nove usluge ili napraviti monopol pojedinih mjenjačnica…
i mogu da zaključim da policija dobro radi svoj posao iz ovoga što sam pročitala na linku tako da im ja ne mogu ni biti od neke pomoci

Sve što je potrebno je da dokažete da vi niste ta osoba koja je počinila krivično djelo krađe kripto valuta ili slično.

Kao što ću opet ponoviti, ukoliko kupujete “na crno” Bitcoin, preporučujem da uradite AML check adrese sa koje ćete dobiti isti, te na osnovu toga zaključiti da li kupiti tu sumu.

:slight_smile: Ja preferiram kupovinu sa poznatih berzi, npr Binance, Whitebit, sa kojih i kad dobijem BTC uvijek imam dokaz odakle je došlo i da to nema veze sa mnom.

1 Like

A da nisi sad ti malo kontrodiktoran, haa… ? :lying_face:

očigledno jesam :smiley:

Meni nije jasno šta tebi nije jasno?

Zar je toliko teško shvatiti šta je potrebno učiniti na polju AML dokazivanja ?

znaš kako mi to prija… :smiley: :smiley: Kad imaš konfuznu situaciju pa ti onda još dodatno zamute… :smiley:

Sad više ni meni nije jasno šta mi nije jasno. :smiley:
Skontala sam samo da je najsigurnije pokupiti sve što se može od informacija i čekati da ih neko zatraži. Da je TXid samo farsa i realno malo koga zanima jer će tražiti puno više.
I da…ne postoji sigurna transakcija. Svaka se može označiti sumnjivom.

Hoću li dobiti nobelovu za zaključak? :rofl: :joy:

:smiley: a da raspalimo mi roštilj neki haha

Najpametnije je ne kupovati od svakog kripto valute, činjenica!

I kad kupujete, tražite da vam pošalju sa nekih kul mjenjačnica kao što je Binance ili slično, čisto iz vaše sigurnosti. Ako je kripto čist, prodavač neće imati problema isti poslati na Binance i odatle vama :slight_smile:

Pozdrav

Koliko sam skontao čim posaljes na neki “jaci” exchange, njihov sistem te automatski provjeri po pitanju AML? Sto znaci ako jednom prodje bez problema, znas da su sredstva cista?

2 Likes

I ako nisu, nije naš problem.

Jer kada radite povlačenje BTC-a npr. sa Binance, vi niste u prilici da birate kakv BTC dobijete.

S toga, imate puno opravdanje da ste ga dobili sa Binance te da ako neko želi dalje da ganja nek ide javiti se njima :slight_smile:

2 Likes

Odmaa…čim zabrane ukinu :smiley:

Definitivno. Nema umnje…samo što uvijek ima ono ‘‘ali’’…još kad je vaga poput mene u pitanju, pomagajte onome na koga se zakačim :smiley: :smiley:

:+1:

2 Likes

Ovo nije šala…

već lagano pripreme idu, sad sve zavisi od ovih zabrana :smiley:

Ekipa iz Srbije, njih preko 40-50 je potvrdilo da ce doći na kamp!

1 Like

:smiley: :smiley: :smiley:
Coool…

meni su više u grlu sve zabrane. Uništiše nas glupostima koje ne donose nikome dobro…
valjda će prestati uskoro sa tom zajebancijom

Kako Banjaluka nikad sa tako nečim pozitivnim da iskoči… :worried:

2 Likes