Principle - Glasanje na Blockchainu

U pitanju je Slovenski startup koji pokušava riješiti sistem glasanja na Blockchain mreži, koji će već ubrzo održati Slovenske nacionalne izbore, što govori da ovo ne treba zanemariti.

https://volitve.principle.network/registracija

https://principle.network/

Bazirali su se na Ethereum mreži, sa ERC-721 tokenom

https://0xcert.org/

Ubrzo idu sa Open Source, tako da se ovo može iskoristiti.

Mislim da bi našu Centralnu Izbornu Komisiju (CIK) ovo moglo interesovati, jer nama je potrebna transparentnost kao i sigurnost na našim izborima.

1 Like

Hoće li to Bake, Čova i Mile da podrže? Uostalom CIK kod nas kao i da ne postoji, ako ćemo realno.

2 Likes

Upravo sam napisao mail CIK-u, da im bar otvorim oči da znaju da postoji ovakvo nešto.

Stvarno bi ovakvo nešto bilo revolucionarno kada su Izbori u pitanju, jer kako čitam, mnoge malverzacije se dešavaju na ovom polju, a upravo ova tehnologija bi to riješila i iskorijenila.

3 Likes

Mene lično zanima šta će da odgovore na to. A tebi svaka čast što im pokušavaš dati do znanja da takva tehnologija postoji. (mada sam ubijeđen da su zatucani)

Kako sam shvatio, svaka osoba koja je na biračkom spisku, bi dobila po 1 token koji bi iskoristili pri glasanju, tokeni su non-transferable i izdaju se uz određene procedure.

Mene više interesuju mogućnosti malverzacija sa tim tokenima, kako neko može biti siguran da ja neću svoj token dati nekome drugom, što je jako bitna stvar.

Mislim da je glasanje ide kao i do sada, dolaziš na glasačko mjesto, vadiš ličnu, na osnovu nje se izdaje token, koji upotrebljavaš pri glasanju.

Ovdje same uštede printanja listića ili sličnim stvarima… po meni su extra dobre.

A o prebrojavanju neću ni diskutovati, bruka novca bi se uštedila samim tim da se ne zapošljava onoliko ljudi na prebrojavanju.

A preliminarni rezultati bi bili preliminarni, a ne sljedeće jutro.

Još malo pokušavam da skontam kako to radi, kako bi olakšali CIK-u, ako bi slučajno došli na ovu temu.

2 Likes

haha pa ubit će te Bili ko zeca, kakvo tačno brojanje glasova i tokeni, ovdje ti što broje kutije samo vreće zamjenskih listića vade i istresaju sa već zaokruženim Mile Bake Čova to su naša sveta trojica…

1 Like

ode Bili pod voz :wink: