Povlačenje sredstava iz kripto novcanika

Pozdrav,

Radim preko platforme u inostranstvu vezano za trgovanje bitcoinom. U BiH sam trgovala sa par pouzdanih i provjerenih korisnika…preko tekućeg računa bez problema ( igrom slučaja obje strane su iz BiH i ista nam je banka pa je bilo zaista brzo…bankovni transfer)
Medjutim, došlo je vrijeme za prvo povlačenje sredstava u vidu fiat novca, ali banka je jednostavno novac vratila odnosno transakcija je odbijena. Razlog koji su naveli jeste da i pored dokumenta o porijeklu sredstava koji mi je platforma izdala zbog većeg iznosa isplate, odgovor banke je bio da bez obzira na sve ne dozvoljavaju povlačenje sredstava sa crypto platformi ( nebitno odakle i koja je) na tekući račun.
Obraćala sam se i relevantnim institucijama medjutim odgovor je da kod nas nema zakona o cryptu te i pored dostavljene papirologije, transakciju ne zele da proknjize.
Na koji nacin se moze povuci fiat novac kod nas bez problema.
Napominjem da je veći iznos u pitanju i da ni plaćanje poreza nije upitno, samo me interesuje kako Vi povlačite svoju , zaradu,

mjenjacnica BCX… bez problema… e sad nemam pojma koja je veca suma… ali vidim na njihovojstranici da imaju bas velike svote prikazane…
u principu vi od njih dobijate prebacivanje sredstava sa banke na banku… sto je legalno…

Ok, al to bi značilo ako sam razumjela da moram prebaciti sa svog digitalnog novcanika na neki koji bih kod njih otvorila pa da to prebacimo u novac na moj tekući račun
Stvarno je velika suma u pitanju i ne znam koliko je to izvodivo…
Molim za svaki savjet

Vecina nas koji radimo sa kriptom imamo novcanik kod njih, registrovana su firma i imaju sjediste, odete na njihovu web stranicu, uzmte broj i nazoveti, ili jos bolje odete na lice mjesta… pa popricate sa ljudima i njihovom pravnom sluzbom…
LP

Hvala na odgovoru, pokusat cu mada zbog visine iznosa sam skeptična, ali hvala u svakom slučaju

Cestitamo :slight_smile:
Mada, o iznosima nemoj javno, za svoje dobro.

Procedura ce pretpostavljam ici tako da ces vjerovatno bez problema novac isplatiti na svoj racun, a onda ce ti sredstva biti blokirana dok relevantnoj instituciji koja ti se javi ne dokazes porijeklo novca - ako je od trgovine kriptovaluta, prilozi apsolutno sve transakcije od prvog dana do danas; ako je mining, prilozi odgovarajuci dokaz; itd.

Sretno, i ako ti nije problem javi nam ishod!

Haha, hvala, naravno da necu javno ali i pored dokumenta o porijeklu sredstava i transakcija koje si bile prilozene banka je nasla za shodno da vrati novac, a relevantne institucije se ogradile da radim na svoju odgovornost.
Mislim da je ovdje nemoguće realizovati ovo sto trebam, tako da mi svako iskustvo i informacija dobro dodje

Probam ponovo i javim ishod :grin::grin:

Nazalost tako je trenutno, i pored najbolje volje da uredno izmiris sve obaveze prema drzavi - ne dozvoljavaju ti da novac posaljes direktno sa strane mjenjacnice. Kao sto sam napisao, sa BCX ne bi trebalo biti problem jer je domaci platni promet (uplata na tekuci racun, za razliku od uplate na devizni racun sa mjenjacnica). Ali vjerovatno tek tad party pocinje, jer je ogromna sansa da ce ti sredstva biti blokirana dok ne dokazes porijeklo u slucaju da isplatis preko 10,000 BAM.

Svakako savjetujem da ne isplacujes sve u jednoj transakciji, jer upadas u belaj u slucaju da ti blokiraju i da dokazivanje potraje.

Nazovi BCX ili skokni do njih ako si blizu, pa nek ti kazu da li su imali iskustva isplate petocifrenih, sestocifrenih, sedmocifrenih iznosa. Ako jesu, sigurno znaju proceduru; ako nisu, ja ne bih bio pokusni kunic. :slight_smile:

Sretno jos jednom! I nadam se boljim vremenima za sve nas, kada cemo na klik sa strane mjenjacnice spustati fiat na svoj devizni racun, platiti obaveze i kao ljudi raspolagati novcem.

Src tacno tako, već bila pokusni i pored najbolje volje i da sve izmirim prema drzavi, uzasni problemi…tuzba bi potrajala sigurno par godina, ali nemam vremena ni zivaca za takve stvari.
Tjeraju nas na svaki način odavde pa eto nek im bude.
Probat cu kombinaciju sa nasom mjenjačnicom pa vidjet ćemo…
Hvala na pomoći i podršci, i sretno svima koji su i istom košu🥺

2 Likes

MF Banka bi trebala biti crypto friendly, sve dok imas dokaze o porijeklu novca. Znaci gdje je crypto kupljen, kako je kupljen, od kojih sredstava je kupljen. BCX kod njih i ima racune. Druga opcija ti je inostranstvo, kod nas je sve ovo u kamenom dobu.

1 Like