Potrebno uputstvo kako da izvrsim uplatu/kupovinu bitkoina bez ostavljanja licnih informacija

Citav smisao kripta po meni i jeste ta decentralizacija i anonimnost, da niko nema informacije o meni - a koliko vidim sve kripto mjenjacnice trenutno traze da im ostavljas sve moguce informacije o sebi, neke cak i da im snimas video dok drzis svoju licnu kartu sto je suludo.

Interesuje me da li postoji neka mjenjacnica gdje mogu otvoriti wallet bez ostavljanja ikakvih informacija, isplatiti USDT na taj wallet i zajmijeniti taj USDT za bitcoin recimo. Pitanje mozda ovako zvuci laicki jer i jesam laik, vjerujem da je takvo nesto moguce ali da je malo kompleksniji proces od ovoga kako sam ja postavio - međutim zbog nedovoljnog poznavanja tematike ne znam bolje sročiti… Zbog toga bih bio vrlo zahvalan ako bi neko ko zna mogao navesti korak po korak kako bi ovako nesto bilo izvodljivo. Dakle da bez ostavljanja ikakvih licnih podataka mogu primati USDT/USDC, razmijeniti ih za bitcoin i naravno da imam vlasnistvo nad tim bitcoinom.

1 Like

Može.

Koristiš wallet, a ne mjenjačnicu odnosno non-custodial wallet, što znači da ti držiš svoj privatni ključ, a ne neka mjenjačnica poput Binanca, koja zbog regulacija mora provesti KYC i prikupiti tvoje podatke.

Ako primiš USDT ili USDC na mrežama poput Ethereuma, BSC-a (koji i nije baš decentraliziran) ili Solane, preko DEX-a (decentralizirane mjenjačnice) možeš ih zamijeniti za wBTC to jest wrapped Bitcoin, token koji je vezan 1:1 s pravim Bitcoinom, što znači da mu je i cijena ista. Taj wBTC zatim možeš zamijeniti za pravi BTC.

Neki poznati DEX-ovi koje možeš koristiti:

• Uniswap (Ethereum, Polygon, Arbitrum…)
  • PancakeSwap (BSC)
  • Jupiter (Solana)
  • 1inch (multi-chain agregator)

1. Kupiti zBTC koristeći USDC (ili SOL)

Na Solani koristiš DEX kao što je Jupiter ili Orca, gdje možeš jednostavno zamijeniti svoj USDC ili SOL za zBTC.

:link: https://jup.ag – Jupiter (najbolji za swapove na Solani)

2. Zamijeniti zBTC natrag za pravi BTC

Kad imaš zBTC, možeš ga “unwrapati” natrag u pravi BTC pomoću ApolloDex bridge-a.

:link: https://apollodex.io
Oni nude trustless bridge koji ti omogućava da pošalješ zBTC i dobiješ pravi BTC na svoj Bitcoin wallet.

:warning: Napomena: proces traje oko 30–60 minuta zbog potvrda na BTC mreži, ali je sve decentralizirano i bez KYC-a.

:repeat_button: Ukratko kako to ide:

1. Imaš USDC (ili SOL) → zamijeniš za zBTC na Jupiteru
  2. zBTC držiš, koristiš, ili ga odmah pošalješ na ApolloDex i dobiješ pravi BTC
2 Likes

Svakako @ToniDev uzeti u obzir, da na ovaj nacin “učimo” ljude kako da isplate BTC bez traga, što u većii slučajeva je u pitanju neka vrsta kriminala ili slično tome.

Dapače, svaki “prljavi” BTC je označen na “chain hunterima” tako da smo tu sigurni što se tiče same legitimnosti isplate Bitcoina tj. savjeta preko Crypto.ba foruma, jer iskreno, ne želimo sutra da nas vlast označi kao nekog ko pomaže isplatu “prljavog” BTC, jer znas dobro šta će se desiti i meni i tebi :smiley:

1 Like