"Plavi kit" ne plovi digitalnim dubinama

U bosanskohercegovačkim medijma se ovih dana promoviše panika oko tzv. igre “Plavi kit”.

Iako iz policijskih i drugih uprava konstantno upozoravaju na “igru”, vrlo je bitno spomenuti da osim medijskih članaka, ne postoje drugi oblici konfirmacije da se “Plavi kit” igra u Bosni i Hercegovini, a ni u svijetu. Mediji se hrane senzacionalizmom, isto kao i u slučaju “WannaCry” napada kada su demonizirali Bitcoin.

Prvo razbijanje mita ovim člankom jeste - “Plavi kit” nije igra. A pogotovo ne video igra, kako je navedeno u jednom dopisu. "Plavi kit" predstavlja klasični vid manipulacije djetetom u digitalnoj sferi, u svrhu postizanja neke koristi ili u ovom slučaju, suicida. On je prezentiran kao forma mentalne igre, nikako kompjuterske, te samim time, čak iako se odvija u digitalnoj sferi, on nije produkt iste.

Fenomen suicidalnih grupa na Internetu je rasprostranjen po cijelom svijetu. Osnivači takvih grupa se teško pronalaze, ali je i same grupe teško pronaći zbog stigme koja ih prati u javnosti.

Djeca koja su “igrala” “Plavog kita” su većinom iz Rusije, a u kontakt sa osnivačima grupa su stupala putem mreže VKontakte.

Drugo razbijanje mita ovim člankom jeste - “Plavi kit” oficijalno više ne plovi digitalnim dubinama. Nakon niza operacija, uhapšen je Philipp Budeikin koji je osnivač niza suicidalnih grupa na VKontakte mreži. Priznao je krivicu i rekao da je njegova namjera bila “da se riješi biološkog otpada”.

Ovakva glorifikacija suicida među tinejdžerima nije nepoznati pojam. Prisjetimo se samo emo pokreta koji je nezavisno vladao MySpace mrežom, promovišući razne oblike samopovrijeđivanja i suicidalnog ponašanja. Senzacionalizam je pratio i taj pokret, sada prati “Plavog kita”, a šta je sljedeće, u to ne možemo biti sigurni jer dinamika socioloških i psiholoških fenomena na Internetu se mijenja skoro pa iz sata u sat.

No, ono što sigurno Vašu djecu vreba, čak i kada “Plavi kit” nije oficijalno potvrđen, jeste sami Vi.

Držite njihove slike na “Javno” na socijalnim mrežama, slikate ih po milion puta dnevno zbog par lajkova na socijalnim mrežama, dijelite njihovo ime, školu, mjesto gdje su trenutno, Vašu kućnu adresu, njihove prijatelje i prijateljice, Vaše ime i prezime…

Vaši prijatelji će sigurno reći “Wow, predivno!”, ali isto tako, ako Vaš računar nije enkriptovan, a Vaše mreže nisu barem osnovno zaštićene, sigurno će i neko, ko baš i nema dobre namjere, sa treće strane iskoristiti takav set podataka.

To je najveća prijetnja Vašoj djeci. Osigurajte ih enkripcijom, osigurajte sebe enkripcijom i učite ih da trendovi na Internetu, nužno, ne moraju biti dobri ako ih slijedi većina.

#staysafe

4 Likes

E nek si objasnila nekima šta je ovo… svake pohvale!

1 Like