Pažnja za OLX/PIK korisnike

Upozorenje: Pazite se prevare prilikom prodaje putem OLX.ba i zahtjeva za plaćanje kriptovalutama!

Dragi posjetioci Crypto.ba foruma,

Obratili bismo vam pažnju na novu vrstu prevare koja se pojavila u vezi s prodajom putem OLX.ba, popularne online platforme za oglašavanje. Naš tim scam huntera otkrio je ovu prevaru i želimo podijeliti informacije s vama kako biste bili oprezni i izbjegli postati žrtva.

Prevaranti koriste lukavi trik kako bi izvukli novac od prodavatelja. U početku, komunikacija s lažnim kupcem odvija se na uobičajen način, spominjući uobičajene načine plaćanja, poput bankovnih transakcija. Međutim, kasnije u procesu, prevaranti iznenada zahtijevaju da se plaćanje obavi putem kriptovaluta, posebno Bitcoin (BTC), navodno kako bi pokrili troškove kurirske službe.

Važno je napomenuti da se ova prevara ne odnosi na prodavce na OLX.ba platformi, već na lažne kupce koji koriste platformu za pokušaj izvlačenja novca od OLX prodavača.

Oni ciljaju prodavače koji nude skuplje i vrijednije artikle, poput elektronike, vozila ili umjetnina, kako bi ih motivirali na brzu i hitnu transakciju.

Kako biste se zaštitili od ovakvih prijevara, preporučujemo da slijedite nekoliko ključnih koraka. Prvo, budite oprezni prilikom komunikacije s potencijalnim kupcima. Ako primijetite znakove nepouzdanosti ili sumnjive zahtjeve, poput plaćanja isključivo kriptovalutama, budite na oprezu. Također, preporučujemo da se koristite sigurnim načinima plaćanja poput bankovne transakcije ili pouzećem.

U slučaju da primijetite sumnjive znakove ili vam nešto nije u redu, nemojte oklijevati kontaktirati moderatore ili administratore Crypto.ba foruma. Naš tim scam huntera je ovdje da vam pomogne i zaštiti vas od prijevara.

Vaša sigurnost i povjerenje su nam iznimno važni. Budite pažljivi i provjerite sve relevantne informacije prije nego što se upustite u bilo kakve financijske transakcije putem OLX.ba ili bilo koje druge online platforme.

Želimo vam sigurnu i bezbrižnu prodaju!

Tim Crypto.ba foruma

2 Likes