PayPal, odlična vijest ili porezni košmar?

Vijest da će platna kompanija PayPal podržavati kriptovalute dala je industriji veliki podsticaj - ali postoje porezne implikacije koje kripto noob-ovi slabo razumiju.

Korisnici PayPala uskoro će moći koristiti digitalnu imovinu kao izvor finansiranja za kupovinu kod svojih 26 miliona trgovaca širom svijeta. Tvrtka ima gotovo 350 miliona aktivnih korisnika širom svijeta, a Alex Mashinsky, izvršni direktor kripto platforme Celsius, predvidio je da bi integracija mogla rezultirati ulaskom i do milion novih korisnika u kripto.

Na žalost, mogli bi se suočiti s poreznim košmarom koji proizlazi iz nestabilne prirode kripto imovine i zahtjevom za porezno izvještavanje. Prema Službi za unutarnje prihode (IRS), digitalna imovina poput Bitcoina tretira se kao imovina, a ne kao valuta. To znači da svaki put kada prodate, zamijenite ili prodate kriptovalutu da biste kupili nešto drugo, to postaje oporezivi događaj. PayPal-ovo saopćenje za javnost navodi da će ovo pored plaćanja djelovati i kao razmjena;

„Potrošači će moći trenutno pretvoriti svoj odabrani saldo kriptovaluta u fiat valutu, sa sigurnošću vrijednosti i bez dodatnih naknada.“

Međutim, neće biti omogućeno da se kriptovalute skinu s platforme i pošalju u banku ili natrag u novčanik iz kojeg su došle. Prodaja kripto valuta u PayPalu pokreće oporezivi događaj kao i korištenje kripto valuta za kupnju bilo čega, jer PayPal prvo pretvara sredstva u fiat prije nego što plati trgovcu.
Budući da su bitcoin i kripto imovina nestabilne, korisnici će biti odgovorni za značajan porez na kapitalnu dobit na iznos koji je crypto imovina stekla između trenutka kada je stečena i potrošena.

To nije problem sve dok korisnici vode evidenciju - ali većina novih korisnika vjerojatno neće razumjeti porezne implikacije i zahtjeve. Dobici i gubici na kraju trebaju biti prijavljeni na za to predviđenom obrascu i dostavljeni uz vašu poresku prijavu svake godine, prema Cryptotrader.tax.

Uzmimo kao primjer kupovinu novog televizora od jednog od PayPal-ovih trgovaca koristeći 0,1 BTC kao plaćanje. Potrošač bi pretrpio kapitalni dobitak (ili gubitak) ovisno o promjeni vrijednosti tih 0,1 BTC od kada ga je prvi put kupio ili stekao. Recimo da 0.1 sada vrijedi 1000 USD više nego kad ste ga kupili:

“Ovu dobit morate prijaviti u svojoj poreskoj prijavi, a ovisno o tome pod kojim poreznim razredom spadate, plaćate određeni postotak poreza na dobit”

U početku će PayPal nuditi svoje nove usluge kripto plaćanja samo američkim vlasnicima računa, ali globalno bi mogao biti uveden već sljedeće godine.

3 Likes