PayPal će naplaćivati proviziju neaktivnim korisnicima?

Korisnici popularnog platnog servisa PayPal u nekim zemljama mogu očekivati nove naknade. Smjernice koje su sada predstavljene stupaju na snagu 16. decembra 2020. godine.

Operateri usluge internet plaćanja PayPal najavili su prilagođavanje svojih smjernica za sredinu decembra. To uključuje najavu da će se ubuduće za neaktivne naloge naplaćivati naknade. Kompanija smatra za neaktivne naloge one na kojima dvanaest mjeseci zaredom nisu zabilježena logovanja ili novčani prijenosi.

Ovisno o državi, to su maksimalno 12 € ili 12 £ ili iznos dostupan na vašem PayPal računu. Dakle, ako na računu ima samo 4 Evra, teretiće se samo 4 Evra. Ako je na račun povezan samo bankovni račun ili kreditna kartica, a na stvarnom PayPal računu nisu dostupni iznosi, neće se uzimati naknade. Dakle, maksimalnih 12 Evra odbit će se samo sa postojećeg stanja odgovarajućeg PayPal računa.

Korisnici u Njemačkoj i Austriji nisu, prema izjavama kompanije, pod novom regulativom. Zasad nema referenci o njemačkim smjernicama, ali situacija je drugačija u nekoliko drugih zemalja, uključujući i Veliku Britaniju.

PayPal u ažurirani korisnički ugovor upisuje sljedeće:
“Naknada za neaktivnost odnosi se na korisnike registrirane u Ujedinjenom Kraljevstvu, Bugarskoj, Kipru, Češkoj, Estoniji, Gibraltaru, Grčkoj, Mađarskoj (samo za korporativne kupce), Jersey, Latvija, Lihtenštajn, Litvanija, Malta, Rumunija, San Marino , Slovačka, Slovenija.”

Prema PayPalu, pogođeni korisnici bit će nekoliko puta obaviješteni o mogućim naknadama. Ova obavještenja će se vršiti 60 dana, 30 dana i tjedan dana unaprijed. Kao što je gore spomenuto, naknadu možete spriječiti prijavom. Tada biste trebali prebaciti sve iznose koji su direktno dostupni na vašem PayPal računu na drugi račun.

Moguće je da će se prilagodbe u budućnosti proširiti i na druge zemlje. Njemački korisnici bi, na primjer, trebali pomno pratiti buduća ažuriranja PayPal-ovih smjernica u narednim mjesecima.