Parity Technologies i novi BTC klijent

<img src="/uploads/default/original/1X/71b351742b48f576d1c285e6d4a0d48d0e94d152.png" width=“300”, height=“250”>

Parity Technologies je 27. aprila objavio Bitcoin tehnologiju koja uključuje novu implementaciju Bitcoin protokola. Pisan u sigurnom i brzom programskom jeziku Rust, ima izrazito visok nivo čistote, preformansa i pouzdanosti koje je teško naći u postojećim Bitcoin softverima.

Razvijen od strane tima koji je kreirao većinu Ethereuma i njegove komercijalne implementacije. koji je samo prošle godine objavio mnoge nadogradnje key protokola uključujući i revolucionarni “Wrap sync” i ojačao Ethereum softver dovoljno da izdrži napade slične prošlogodišnjim na blockchain.
Softver je objavljen pod GNU/GPL licencom što dopušta nadogradnju i unapređenje kroz kodnu bazu. Za mnoge ova implementacija ima izrazit značaj, posebno zbog korištenja Rusta, te promicanja cijelog ekosistema. Razvoj su odmah sponzorirali vodeći Bitcoin bazeni poput F2Pool, Bixina – ex HAOBTC i Bitmaina.

Parity Tech. također razvija Polkadot softver koji će podići interoperabilnost između mnoštva blockchainsa kao Bitcoina i Ethereuma. Gavin Wood je uzbuđen novom Bitcoin implementacijom i njenim razvojem. Navodi da bi volio vidjeti više kolaboracije između Bitcoin razvojne zajednice i blockchain programera.

Parity BTC klijent može biti skinut sa Github : https://github.com/paritytech/parity-bitcoin/.

U suštini, Parity BTC Client (Pbtc) je dosta sličan današnjim postojećim softverima, samo što je napisan u Rustu. Bitno je napomenuti da za posjedovanje Pclienta treba instalirati Rustc 1.16.0 i Cargo softver kako bi se mogao koristiti protokol sa Rustovim kodnim bazama.

Izvor: https://parity.io/press.html