Oprez, hakovani twitter računi glavnih mjenjačnica

Ni pod razno da klikate link koji se pojavio na twitter računima BinanceCZ, Kucoin, Coinbase, Gemini.

U pitanju je phishing link

Napomena: mjenjačnice su ok, samo su twitter računi hakovani

Upravo je haknut i račun Justin Sun-a, main dev iz Tronix (TRX)

image

Mislim da je haknut Twitter API za postanje, nema šanse da su im uzeli račune sa 2FA zaštitom.

image

Definitivno će biti poljuljano povjerenje u twitter…

Haknut i račun Elon Musk-a, ovaj put drugačiji pattern

image

Ljudi su već poslali 1.4 BTC-a na ovu adresu, nemojte biti naivni i slati!!!

Evo mali update: hakovanje se desilo pristupom employee toolsetu, sto je hakerima omogucilo mijenjanje email adresa povezanih za racune, kao i postanje sa istih.

Ono sto zabrinjava je vrijeme koje je Twitteru bilo potrebno da reaguje, kao i relevantnost akaunta koji su zloupotrebljeni.

Moje misljenje:
Mnoge stvari su mi nelogicne. Odraditi onakav hack, i iskoristiti to za naivni giveaway scam i na kraju otici sa 12 BTC-a je sitan novac za onoliki rizik.

Ako su meta bili podaci, onda su mogli u tisini to raditi sto bi im jako produzilo timeframe djelovanja. Mogli su napraviti MNOGO vise stete da su htjeli, od laznih objava delistanja u kombinaciji sa shortovanjem kriptovaluta do shortovanja dionica Tesle i Amazona. Imali su pristup politickim akauntima i mogli su nanijeti ozbiljnu stetu od unistavanja ugleda do objava rata.

Pitam se da li je ovo bila pokazna vjezba ili cover za nesto mnogo vece. U svakom slucaju destabilizirali su Twitter kao platformu i vjerujem da cemo vidjeti neku decentraliziranu alternativu u skorije vrijeme.

Generalno, ovo (unatoc misljenju mnogih) nije dobro za kripto, jer je opet publicitet negativnog karaktera. Prosjecna osoba ce odmah nalijepiti atribut scama na citavu industriju nakon samo par clanaka velikih news outleta. Ko god je ovo uradio, dao je loaded gun svim naysayerima, iako - realno - breach nema apsolutno nikakve veze sa kriptom.

1 Like

Odličan zaključak, treba samo ljudima objasniti da nije “haknut” Bitcoin ili kripto valute u globalu, niti računi korisnika, već direktno twitter kao servis.

1 Like

Easier said than done. Samo procitati tvitove verifikovanih faca povezanih sa konvencionalnom finansijskom industrijom, i sve bude jasno.

Koji je ovo bio dokaz kvaliteta Bitcoina… hajde da vidim ko bi haknuo predsjednika Amerike i ostavio žiro račun da mu se uplati novac :sweat_smile: