Odobren Bitcoin ETF od strane SEC-a! Historijska odluka na Wall Streetu dovela do rasta cijene!

Američka komisija za vrijednosne papire i berzu odobrila je po prvi put fondove kojima se trguje na berzi, a koji ulažu direktno u bitcoin.

Ovaj potez, koji je najavljen kao značajan događaj za sektor digitalne imovine, proširit će pristup najvećoj kriptovaluti na Wall Streetu i šire. To je dovelo i do rasta vrijednosti ove valute.

Vrijednost bitcoina je porasla odmah nakon što je nastala pompa oko sve veće vjerovatnoće odobravanja fondova, skočivši gotovo 200 posto od početka prošle godine, iako je bitcoin i dalje oko 30 posto ispod svog vrhunca postignutog tokom procvata 2021.

Cijena bitkoina je uglavnom bila stabilna nakon objave o odobravanju novih fondova, trgujući blizu dvogodišnjeg maksimuma od otprilike 46.000 dolara, odnosno 82.000 KM.

Regulatori su odobrili svih 11 neriješenih aplikacija za bitcoin ETF-ove, među kojima su BlackRock, Grayscale i Fidelity. Oni mogu početi s trgovanjem već u četvrtak.

Izvor:

1 Like

Hajde da vidimo šta će se sad dešavati, po svemu sudeći, po procjeni našeg @Trololino danas oko 3 kad se otvore američke berze, mogli bi očekivati “GOD CANDLE”, tj. ogroman skok cijene Bitcoina…

Tako da, ako znate trgovati, stavite nešto sitno na Bitcoin i malo rizikujte, jer potencijalni profit može biti ogroman :wink:

Not financial advice :smiley:

2 Likes

Ako pogledamo prospekte ETF-ova, vidjet ćemo da su menadžeri fondova prikupili sredstva od seed investitora još prošle godine. Od tih sredstava su kupili BTC prije nekoliko dana (npr. BlackRock je kupio 227 BTC-a 05.01.2024), što nije pomjerilo cijenu BTC-a jer je kupovina urađena OTC na Coinbase-u. Danas se samo trgovalo već emitovanim dionicama ETF-ova što ne povlači izdavanje novih dionica (a time i kupovinu BTC-a) ili unovčavanje dionica (redemption, što podrazumijeva prodaju BTC-a), tj. broj dionica ETF-ova je ostao isti. Zbog svega navedenog, trgovanje dionicama BTC ETF-ova neće direktno pomijerati cijenu BTC-a, sve dok menadžeri fondova ne odluče izdavati nove dionice ili povlačiti izdate, a i to je upitno ako se trgovina ranije dogovori kod skrbnika (over-the-counter).

1 Like

I zaboravio sam napisat, ako pogledamo razliku cijene BTC-a od 05.01. do danas, možemo zaključiti da su market mejkeri (investicijske banke sa kojima sarađuju menadžeri fondova) danas lagano zaradili 5% “utopivši” dionice ETF-ova razdraganim investitorima.

1 Like

Izgleda da je BlackRock danas tokom dana prikupio još 110 miliona USD i kupio cca. 2400 BTC-a, ali nisu još računovodstveno sravnili stanje: iShares Bitcoin Trust | IBIT. Prema ovome bi trebali izdati dodatnih 4 miliona dionica (10 puta više od početnog stanja). Vidjet ćemo u ponedjeljak je li u pitanju neka greška ili samo kasni obračun NAV-a i broja izdatih dionica (outstanding shares).

EDIT: ne mogu napraviti 3 uzastopna odgovora pa ću ovdje dodati.

Nisam pratio druge ETF-ove, ali budući da BlackRock-ov iShares ima najveći promet (ako zanemarim Grayscale BTC koji se tek treba konvertovati u spot ETF), može biti dobra mjera za cjelokupno tržište BTC spot ETF-ova.

I još nešto. Iako ove proizvode svi nazivaju ETF-ovima, SEC je dao odobrenje da se njima trguje isključivo kao ETP-ovima (exchange tradeable product) što investitorima uskraćuje razne mehanizme zaštite koje se podrazumijevaju standardni ETF-ovi. Strani brokeri (provjerio sam kod IB-a) ih zbog toga označavaju kao visoko rizične proizvode (complex and leveraged products) i dozvoljavaju trgovanje samo investitorima sa iskustvom i iskazanim apetitom za povećani rizik. To može dovesti u pitanje mogućnost investiranja u ove ETP-ove kroz 401k i IRA penzione fondove, a na tu vrstu potražnje računa dobar dio crypto zajednice. Drugi problem je vezan za nemogućnost in-kind izdavanja i otkupa dionica, tj. daš BTC dobiješ dionicu i obrnuto, što onemogućava povratnu spregu između cijene ETF-a i spot cijene BTC-a. Npr. u konvencionalnim ETF-ovima ako je cijena ETF-a iznad cijene imovine koji isti drži, javlja se arbitražna prilika za kratku prodaju ETF-a i istovremenu odvojenu kupovinu imovine koju drži taj ETF, gdje trejder zarađuje na razlici u cijeni sve dok se cijene ne izjednače, tj. izgubi arbitražna prilika. BTC ETP-ovi dozvoljavaju samo in-cash otkup i izdavanje što za sobom dodatno povlači oporezivanje i čini mehanizam arbitraže neefikasnim.

Po svemu sudeći, najvjerovatnije se radi o proizvodima koji su prvenstveno namijenjeni institucionalnim investitorima kao što su hedge fondovi da mogu puno sigurnije (u odnosu na futures based ETF-ove) špekulirati cijenom BTC-a.

EDIT 2: Interesantan pogled: https://www.youtube.com/watch?v=IG8ZeRvxYIA

1 Like

Nakon inicijalne rasprodaje FTX-ovih Bitcoina unutar Grayscale ETF-a, drugi ETF-ovi su to brzo upili i nastavili da otkupljuju Bitcoin-e sa marketa. Ocekujem probijanje ATH uskoro, jer ide i Bitcoin halving u Aprilu.

Da, a ispostavilo se da je velika količina institucionalnog i profesionalnog novca ušla u Bitcoin ETF-ove, što nisam očekivao kada sam pisao prethodne odgovore na ovoj temi. I dalje ne vjerujem da su mali investitori (retail) značajno doprinijeli, jer kada oni kupuju dionice ETF-ova, to uglavnom rade preko brokera na sekundarnom tržištu i kupuju od onih koji prodaju te iste dionice, tj. ukupan broj dionica ETF-a se ne mijenja. Doduše, oni mogu malo “pogurati” na kripto berzama.

1 Like