Novi Zeland: Legalizovane plate putem Bitcoina

Novi Zeland postala je prva zemlja koja je legalizovala plaće za kripto valute, navodi se u izvještaju u ponedjeljak iz Financial Timesa.

Poreska agencija u zemlji odlučila je da će plaće i naknade biti isplaćene u kripto valutama sve dok je preferirani digitalni novčić vezan za barem jednu standardnu ili fijat valutu. Novi Zeland također zahtijeva da kriptovaluta po izboru bude direktno konvertibilna u standardni oblik plaćanja.


To omogućava da Bitcoin - najveća svjetska kripto valuta po tržišnom ograničenju - služi kao oblik plaćanja za radnike na Novom Zelandu kada zakon stupi na snagu 1. septembra.

Odluka je prvobitno podnesena u bilješci od 7. Augusta, u kojoj su također detaljno planovi Novog Zelanda omogućiti da se bonusi isplaćuju u kripto valuti. Opcija plaća i dalje će potpadati pod nacionalnu šemu poreza na dohodak, a odluka isključuje samozaposlene radnike da svoj prihod preusmjere na kriptovalute.

2 Likes

Ludnica, bravo Novi Zeland :slight_smile:

bravo bravo, ako niste znali u Novom Zelandu možete otvorit firmu online za 99 dolara na stranici od vlade, u roku 24 sata i uopšte ne morate biti njihov rezident za to :smiley:

2 Likes