Novi zakon EU onemogućit će banke da zabrane transakcije povezane s kriptovalutama

Peta direktiva protiv pranja novca (AMLD5) uskoro će stupiti na snagu i nehotice će ojačati industriju kriptovaluta u EU. Prema novoj direktivi, kompanije povezane sa kriptovalutama tretirat će se kao i bilo koji drugi posao.

Peta Direktiva o suzbijanju pranja novca (AMLD5) zvanično je potpisana u zakonu u julu 2018. godine, a stupila je na snagu 10. januara ove godine. Prema izvoru Forbesovog pisca Pawel Kuskowski, ovaj kriptovalutni sektor svrstava u istu pravnu kategoriju kao banke, procesore plaćanja, igre i usluge vezane za kockanje. To u stvari znači da će se prema kompanijama vezanim za kripto valute postupati kao i sa svim drugim.

Naravno, AMLD5 ima svoje nedostatke i nikako nije direktiva usredotočena na kripto valutu. Međutim, ona omogućava otvorenim kriptovalutama da se otvore među ostalim establiranim sektorima. Takođe razjašnjavaju neka od pitanja koja su kompanije koje su povezane s kriptovalutama imale nove AML standarde prošle godine od strane Radne grupe za financijsku akciju.

Europska unija već neko vrijeme istražuje kripto valute i blockchain. Od 2016. održavaju se radionice i osnivaju se komiteti koji bi istraživali potencijal Blockchaina o čemu je izvijestio BeInCrypto. Bilo je i poziva za „digitalnom valutom EU“, posebno nakon što Facebook otkrio svoj projekat “Libre” prošle godine.

1 Like