Novi način za mjerenje Bitcoin hashrate, upravo na vrijeme za polovljenje

Blockchain data firma Coin Metrics stvorila je novu metriku za mjerenje Bitcoin hashrate, a to bi moglo dovesti do novog načina za rudare da zaštite svoje rizike.

image
Podatkovna kompanija Blockchain Coin Metrics pitala je Bitcoin zajednicu da preispita kako mjeri bitkoin hashrate, a nudi alternative koje bi mogle pružiti statističku osnovu za finansijske proizvode koji bi pomogli “rudarima” da se zaštite od volatilnosti hashrate.

U svojoj najnovijoj izjavi, Coin Metrics predlaže novi alat za odmjeravanje Bitcoin-ovog hashratea ili kako računari rade kako bi pronašli nove blokove na mreži. Trenutno ne postoji pouzdana metrika sa kojom bi se tačno mjerilo hashrate, tvrdi ova firma za podatke.

Prema Coin Metrics, najbolje što možemo učiniti je da pokrenemo probnu procjenu koristeći poteškoće Bitcoina (mjera za interno ispravljanje koja diktira koliko je teško pronaći blok) i frekvenciju s kojom se blokovi proizvode.

“U distribuiranom procesu poput rudarstva, gotovo je nemoguće dobiti pouzdane brojke hash-a iz svemira rudara”, napisao je Ben Celermajer iz Coin Metricsa u postu. „Prema tome, trenutna najbolja praksa za izvođenje hash stope je generisati podrazumjevanu vrednost iz brzine kojom se blokovi proizvode u datom nivou teškoće.“

U potrazi za preciznijom tačkom podataka, Coin Metrics prvo gleda na ono što se naziva “podrazumijevani hashrate.” Ova metrika, umjesto da se gleda vrijeme bloka za svako razdoblje od 24 sata i kombinira to s Bitcoin “težinom” u rudarstvu kako bi izračunali hashrate, iznosi 48 ili 72 sata. Proširenjem prozora, Coin Metrics može bolje računati na nestabilnost Bitcoin-a hashrate.

Jednom kada implicirate hashrate, možete to umnožiti do trenutka kada je bilo potrebno za rudarenje najnovijeg bloka na mreži. Iz ove jednadčine biste mogli izvući precizniju cifru za Bitcoin hashrate, tvrdi Coin Metrics, s onim što naziva “Opaženi rad.”

“Uvođenjem i podrazumijevanog nivoa hash stope, te vremena potrebnim za pronalaženje najnovijeg bloka, ova reprezentacija obavljenog rada postaje više reaktivna i reagira na stvarnosti rudarske aktivnosti u poređenju s lančanim radom”, napisao je Celermajer.

Izvor