Njemačka se otvara prema institucionalnim kripto fondovima

Novi zakon znači da će oko 4.000 postojećih institucionalnih investicijskih fondova sada biti prihvatljivo za ulaganje u kripto imovinu.

U Njemačkoj će novi zakon koji omogućava upraviteljima najpopularnijih institucionalnih investicijskih fondova - takozvanih Spezialfonds - rasporediti 20% njih na kripto-imovinu stupiti na snagu 1. juna.

Mjera je pozdravljena kao veliko pojačanje njemačke pozicije kao središta za financijska ulaganja, a stručnjaci vjeruju da će njegovati kripto industriju u cjelini daljnjom legitimacijom klase imovine.

“Dodavanje kripto imovine u Spezialfonds važan je korak za njihovo prihvaćanje”, rekao je njemački parlamentarac Frank Schäffler za Decrypt. “Ovdje zakon ide u dobrom smjeru i mi ga izričito pozdravljamo”, dodao je.

Zakonom je prošli četvrtak raščišćen njemački savezni parlament, Bundestag, a Savezno vijeće zemlje treba ga odštampati gumenim pečatom. Primijenit će se i na postojeće Spezialfonds i na nove koji su osnovali institucionalni investitori poput financijskih institucija, osiguravajućih društava i mirovinskih fondova. Sveukupno će oko 4.000 postojećih investicijskih fondova sada ispunjavati uvjete za ulaganje u Bitcoin i drugu kripto imovinu, rekao je za Decrypt Sven Hildebrandt, izvršni direktor njemačke Distributed Ledger Consulting (DLC) sa sjedištem u Njemačkoj.

“Ovo je prokleto ogromno”, rekla je Hildebrandt. Oko 1,2 bilijuna eura (1,8 bilijuna dolara) uloži se u Spezialfonds, koji imaju fiksne uvjete ulaganja, a “trenutno 0% sredstava ulaže [u kriptovalute], jer im jednostavno nije dopušteno.”

Hildebrandt je lobirao više od dvije godine kako bi ažurirao zakonodavstvo u ovom području, zajedno s BVI, nacionalnom Asocijacijom za upravljanje imovinom. Kada novi propisi postanu zakoni 1. juna, ako Spezialfonds (izuzimajući one namijenjene isključivo fizičkoj imovini - otprilike trećina) odluče čak 1% sredstava dodijeliti u kripto, učinak na kripto industriju bio bi ogroman, rekao je.

“To se neće dogoditi preko noći, ali govorimo o najvećem investicijskom vozilu koje imamo u Njemačkoj - doslovno je sav novac tamo”, rekao je. Teoretski, do 350 milijardi eura (422 milijarde dolara) moglo bi ući na kripto tržište samo iz Spezialfondsa, objasnio je. (Za usporedbu, trenutna tržišna kapitalizacija Bitcoina iznosi 1 bilijun USD.)

Institucionalna sredstva za kripto ulaganje u Njemačkoj

Ne postoji američki ekvivalent Spezialfondsima, ali uspoređivani su sa Posebnim investicijskim fondovima (SIF) u Luksemburgu i Kvalificiranim investicijskim fondovima (QIF) u Irskoj. Ovakve vrste investicijskih sredstava privlačne su za institucije jer omogućuju fleksibilnost i puno su manje restriktivne u zahtjevima za likvidnošću, diverzifikacijom, ograničenjima zaduživanja i poluge. Istodobno, robustan regulatorni okvir pruža jamstvo investitorima.

Sada će fondovi postati najnoviji dodatak alatima koje institucije imaju na raspolaganju što im omogućuje kupnju digitalne imovine bez kupnje stvarne kriptovalute - čime se zaobilazi potreba za bavljenjem kripto burzama ili digitalnim novčanicima.

Odvažni potezi Njemačke slijede nakon uvođenja zakona početkom 2020. godine koji bankama omogućuje prodaju i pohranu kriptovaluta.

Tvrtka za financijske usluge ETC Group prva je pokrenula Bitcoin ETP na njemačkoj burzi 2020. godine, nakon što je njemački financijski regulator BaFin kriptovalute prepoznao kao financijske instrumente.

Od tada su se fondovi kojima se trguje s Bitcoin-om (ETP-ovi) razmnožavali na njemačkim burzama, a tvrtka za upravljanje kripto-imovinom Iconic Funds trebala bi ovog tjedna navesti svoj Bitcoin ETP. Vodeći administrator fonda State Street služit će kao administrator nadolazećeg ETP-a, prvog za međunarodnu banku. Skrbnici će biti Fidelity Digital Assets i Coinbase Custody.

Startup sa sjedištem u Frankfurtu zajedničko je ulaganje grupe za upravljanje kripto-imovinom Iconic Holding i Cryptology Asset Group, koju su osnovali legendarni poduzetnici Christian Angermayer i Mike Novogratz.

“Postoji velika i brzo rastuća potražnja svih vrsta investitora koji žele pristupiti kripto imovini”, rekao je Michael Geister, voditelj Iconic-a za kripto ETP-ove, napominjući da je europsko tržište kripto-ETP-a naraslo na preko 5 milijardi dolara imovine pod upravljanjem u kratkom vremenskom razdoblju. "

Hildebrandt vjeruje da bi krizijski poboljšani Spezialfonds mogao biti još veći, a rekao je kako interes institucija za njih “eksplodira”. Njemačka je, objasnio je, zemlja koja jako želi poštovanje propisa.

Ako se taj “suludi” interes istroši i svi prihvatljivi fondovi ulože svojih punih 20% izdvajanja u Bitcoin, to bi predstavljalo otprilike trećinu trenutne tržišne kapitalizacije klase kripto imovine. To je, međutim, ekstreman slučaj - “koji se nikada neće dogoditi”, rekao je.

Ali puno je bliži svom snu.

Izvor: 'Damn Huge': Germany Opens Up to Institutional Crypto Funds - Decrypt

1 Like