New York podiže optužnice za prevaru protiv kompanije Crypto Coineded

Državni odvjetnik u New Yorku tvrdio je da je kompanija prevarila investitore prodajom bezvrijednog tokena.

Državna odvjetnica u New Yorku Letitia James najavila je optužbe protiv Coinseeda, platforme za kripto ulaganje, zbog navodne prevare investitora s više od milijun dolara.

Dokumentacija se odvija oko ICO-a za Coinseedov CSD token, održanog u decembru 2017. Tvrtka je navodno prikupila više od 100 000 USD prodajom 200 000 ovih CSD tokena. NYAG tvrdi da tokeni nisu imali “nikakvu funkcionalnost” u mobilnoj aplikaciji kompanije, napominjući da ti tokeni “nisu bili potrebni za korištenje platforme za trgovanje ili upravljanje svojim računom”. Država je također rekla da je Coinsend trgovao kripto, a da se nije registrirao kao broker-trgovac.

“Glavni državni odvjetnik James pokušava spriječiti Coinseed i dvojicu optuženih da dalje posluju kao neregistrirani trgovci robom putem svoje mobilne aplikacije, kao i da vrati ulaganja bezvrijedne kripto valute Coinseeda, tokena CSD”, navodi se u priopćenju.

SEC je takođe pokrenuo povezanu tužbu protiv kompanije.

U sudskim dokumentima država tvrdi da je Coinseed u više navrata prekršio Martinov zakon - New York-ov zakon o borbi protiv prevara - i da je kompanija „nezakonito prodavala neregistrirane vrijednosne papire u obliku digitalnog tokena, istovremeno praveći značajne lažne prikaze o njihovom upravljačkom timu . ” Istaknuto je da se James slično pozvao na Martinov zakon u državnoj tužbi protiv kripto razmjene Bitfinex i izdavatelja stabilcoina Tether, koja i dalje traje.

Zajedno s Coinseedom, James je podnio tužbu i protiv dvojice njegovih rukovoditelja: izvršnog direktora Delgerdalaija Davaasambua i financijskog direktora Sukhbat Lkhagvadorja.

U dokumentima se tvrdi da se Lkhagvadorj “lažno predstavljao kao bivši trgovac sa Wall Streeta, u stvari nikada nije trgovao vrijednosnim papirima ili robom”.

Tužbe oko lažnih ICO-a i tokena koji mogu ili ne moraju biti vrijednosni papiri nisu ništa novo za kripto industriju.

Najugledniji primjer može biti nedavni SEC postupak protiv Ripple Labs, čiji je token, XRP, od tada strmoglavo pao: više berza ga je uklonilo s liste, a menadžeri imovine poput Greyscale uklonili su ga iz svojih kripto fondova.

Izvor: New York Files Fraud Charges Against Crypto Firm Coinseed - Decrypt