‘Neću stajati kriptu na put’: australijski ministar financijskih usluga

Australijski ministar financijskih usluga rekao je da su kripto valute dio osobnog izbora i odgovornosti pojedinaca.

Jane Hume, australijska ministrica financijskih usluga, rekla je da će kriptovalute rasti kao klasa imovine, a australska vlada neće stati na put trgovcima kripto valutama.

„Želio bih nešto razjasniti: kripto valuta nije pomodnost. To je klasa imovine koja će sve više dobivati ​​na značaju “, rekao je Hume na godišnjoj konferenciji Udruženja brokeri i finansijskih savjetnika ranije ove sedmice.

„Ako želite ulagati u Dogecoin, neću vam stati na put. Lična prilika i lična odgovornost dvije su strane iste medalje “, rekla je.

Cijena Dogecoina - trenutno 0,39 dolara - porasla je za oko 7% u posljednja 24 sata, ali je također pala za gotovo 20% u posljednjih tjedan dana. Teslin izvršni direktor Elon Musk uglavnom je zaslužan za to što je svojim tweetovima gurnuo Dogecoin u mainstream. Istraživanje koje je u veljači objavio Blockchain Research Lab pokazalo je da su Muskovi tweetovi prethodno podigli Dogecoin za 19%

Usred poziva za pooštravanjem propisa o kripto industriji, Hume je uzeo vremena da odbaci sumnjive financijske savjete pronađene na platformama društvenih medija poput TikTok-a.

“TikTok influencer koji širi Nokiju nije toliko različit od onog lokala u pubu koji vam želi reći sve o zaista sjajnoj kompaniji u koju je upravo uložio”, rekla je.

“Ovo nije financijski savjet, ali kao što je slučaj otkako su taksisti počeli davati savjete za dionice, to je neizbježni dio financijskog sustava.”

Hume je dodao da, iako bi profesionalni investitori mogli biti frustrirani takvim savjetima, “u nekom trenutku moramo pustiti ljude da sami donose odluke, radi se o ličnoj odgovornosti i zdravom razumu.”

Humeovi komentari u potpunoj su suprotnosti s oštrijim stavovima drugih vlada o kripto trgovanju.

Australija i svijet
U januaru ove godine, britansko tijelo za financijsko ponašanje (FCA) zabranilo je kripto derivate za male investitore.

FCA je tvrdio da su proizvodi na bazi kriptografije “neprikladni” za maloprodajne kupce zbog rasprostranjenosti financijskog kriminala, nestabilnosti cijena, nerazumijevanja kupaca i zato što im nedostaju pouzdane procjene.

“Ova zabrana odražava koliko ozbiljno gledamo na potencijalnu štetu maloprodajnim potrošačima ovih proizvoda”, rekao je privremeni izvršni direktor za strategiju i konkurenciju Sheldon Mills u oktobarskoj izjavi.

U Indiji - gdje vlada mjesecima razmišlja o zabrani šifriranja - državni ministar financija Anurag Thakur rekao je prošli mjesec za Times Now da vlada namjerava zaštititi investitore od nestabilnosti cijena.

Jučer su SAD dale sličan akord zaštiti investitora. Predsjedavajući SEC-a Gary Gensler rekao je na konferenciji FINRA 2021. godine “Potrebna su nam pravila puta i policajac u borbi da zaštitimo svakodnevne investitore.”

“Trenutno nema regulatora tržišta oko ovih kripto berza i stoga zaista nema zaštite oko prijevara ili manipulacija”, dodao je.

Sve su ove pozicije u potpunom neskladu sa australijskim pozivom na ličnu odgovornost, ali Hume je također dodao da kriptovalute podliježu australskim zakonima o ponašanju na tržištu, porezu i KYC-u, kao i bilo koja druga klasa imovine. “To nije besplatna karta”, rekla je.

Izvor: ‘I Won’t Stand In Crypto’s Way’: Australia’s Financial Services Minister - Decrypt

1 Like