Nebuloze i neistine o kripto "berzama" u BiH (FBIH-RS)

Kad ovako pogledam stanje svih ovih nabrojanih “berzi/burzi/šmurzi”, zapitam se šta se dešava.

image

Ono što se navodi u mnogim tekstovima kao naziv “BERZA/BURZA”, je totalno netačno.

Gospodo, ne postoji kripto berza u BIH, pokažite mi je, gdje ja to mogu trejdati Bitcoin i ostale kripto derivate za BAM, a da nije u pitanju tipična mjenjačnica sa 5% naknade.

Da li je u RS-u kvantitet bitniji od kvaliteta i kakve su to entitetske regulacije i ko ih “gura”.

Zašto se regulacije ne rade na nivou države, čemu sve ovo vodi …

U Federaciji BiH ne postoji ni jedna mjenjačnica, a bogami ni “berza” … do kad!?

da Sarajlije, vas prozivam, šta radite?

Ne postoji ni veza/simbioza između kripto zajednica i ovih tzv. “BERZI”, gdje se gleda samo način da se ugrabi lova, bez konkretne edukacije, volje i ideje.

Kako se navodi u tekstu sa portala Indikator.ba, koji je po meni totalno promašen jer predstavljaju nas kao ustanovljenu državu sa pravilnim regulacijama, a znamo dobro da to nije istina.

Još jedna kripto berza pojavila se u Republici Srpskoj, izvještava Indikator.ba.
Nova berza koja je dobila dozvolu i upisana u Registar kod Komisije za hartije od vrijednosti je Crypto Trading Management Servis d.o.o. Istočna Ilidža.
Ova kompanija osnovana je prošle godine, njen osnivač je Asja Kalač, a direktor Sabina Bitić-Nebić.

Nakon usvajanja zakonske regulative kojom se uređuje tržište kriptovaluta u Republici Srpskoj sredinom prošle godine, u ovom entitetu kriptoberze niču kao gljive poslije kiše.

Nakon BCX, prve i najveće kroptoberze, iza koje stoji kompanija Digital Asset Management d.o.o. Banja Luka, a koja djeluje od 2019. godine, pojavila se i kripto berza Tesla Trade sa sjedištem u Bijeljini čiji je vlasnik Đuro Bajić.
Potom je dozvolu dobila i Digital Crypto Exchange d.o.o. Gradiška (skraćeno DCX), kompanija koja je osnovana još 2021. godine a iza koje stoje Darko Kremenović, Darko Šljivar i Sveto Jotić.

Sveukupno, pružalaca usluga povezanih sa kriptovalutama trenutno ima četiri, ali kako Indikator.ba nezvanično saznaje još ima zahtjeva za dobijanje odobrenja za zvanični rad.

Izmjenama Zakona o tržištu hartija od vrijednosti RS koje su stupile na snagu u julu prošle godine uređena je oblast virtuelnih valuta i pružalaca usluga povezanih sa virtuelnim valutama u Republici Srpskoj.

Komisija za hartije od vrijednosti je tijelo koje vodi evidenciju i kontroliše pružaoce usluga povezanih sa virtuelnim valutama.

https://indikator.ba/Vijest.aspx?p=1&id=40269&naslov=Pojavila+se+i+četvrta+kripto+berza+u+Republici+Srpskoj

2 Likes

Hoćemo malo ući dublje u ovu priču?

Ko je dao dozvolu ovoj ekipi koja je odma na startu propala te ostavila iza sebe jako loš dojam o kripto priči unutar Bosne i Hercegovine.

Na koji način su došli do dozvole?

Napomenuću da njihov “kripto bankomat” stoji u defektu u Delta planet u Banja Luci i mnogim drugim mjestima, žali bože onako finog dizajna i potrošenog novca uzalud.

2 Likes

Ja se u potpunosti slazem, stvarno ne znam koja je svrha svega toga i tih enormno visokih naknada za transakcije. Ionako mizeran procenat populacije koristi kripto, a ovim se dodatno odbija normalna raja koja bi usla u ovaj svijet.
Meni to sve smrdi na pranje para mafije i muljatora raznoraznih…

2 Likes