Navodni operater usluge miješanja bitcoina u iznosu od 336 milijuna dolara uhapšen u SAD-u

Američki agenti za provedbu zakona uhitili su Romana Sterlingova zbog navodnog upravljanja uslugom miješanja kriptovaluta Bitcoin Fog.

Američki policajci uhitili su Romana Sterlingova, navodnog operatora usluge kripto miješanja koja je navodno korištena za pranje oko 336 milijuna dolara u BTC-u tijekom posljednjih 10 godina.

Prema jučer objavljenom uspješno izvršenom uhidbenom nalogu, Sterlingov, ruski i švedski državljanin, uhićen je jučer u Los Angelesu zbog “neovlaštenog prijenosa novca”, “pranja novca” i “prijenosa novca bez licence”, u vezi s kripto miješanjem usluga Bitcoin Fog.

Što je kripto mikser?

Usluge kripto miješanja omogućuju korisnicima da prikriju podrijetlo svojih kriptovaluta spajanjem značajnih količina kovanica u jedan bazen i njihovim “miješanjem”, kao što naziv govori. Između ostalog, mikseri se mogu koristiti za pokušaj pranja nezakonito stečenih novčića.

„Korištenjem naše usluge miješate svoje bitcoin u našem vlastitom bazenu s bitcoinima drugih korisnika i vraćate se na druge adrese iz našeg mješovitog fonda, što ako pravilno napravite možete eliminirati bilo kakvu šansu da pronađete svoje uplate i onemogućite to kako bismo dokazali bilo kakvu vezu između pologa i povlačenja unutar naše usluge “, objasnila je web stranica Bitcoin Fog.

Iako je svijet kriptovaluta po prirodi pseudonim, brojni dokazi sugeriraju da je Sterling bio taj koji je upravljao bitcoin maglom, navodi se u izjavi koju je 26. aprila podnijela američka Uprava za unutarnje poreze (IRS).

“Analiza bitcoin transakcija, financijske evidencije, evidencije davatelja internetskih usluga, evidencije e-pošte i dodatnih istražnih podataka, identificira Romana Sterlinga kao glavnog operatora Bitcoin magle”, rekao je u dokumentu specijalni agent IRS-ovog kaznenog istraživanja Devon Beckett.

Bitcoin Fog, pokrenut 2011. godine, navodno je korišten za prijenos oko 1,2 milijuna BTC-a, vrijednih otprilike 335,8 milijuna dolara u to vrijeme (i 65 milijardi dolara po današnjim stopama). Istražitelji su također rekli da je, između ostalih izvora, mikser obrađivao i sredstva s različitih darknet platformi kao što su Sild road, Evolution, AlphaBay, Agora i Silk Road 2.0.

Uz to, istražitelji su otkrili i Sterlingovu vezu s računima na sada neaktivnoj kripto burzi Mt. Gox, na koju se navodno prijavio s istih IP adresa koje su korištene za plaćanje domene Bitcoin Fog.

Ironično, u odjeljku s čestim pitanjima o mješalici stoji “možemo vam osigurati da usluga nastavi raditi, jednostavno zbog svog vremena i truda koji ulažemo u njezinu izgradnju.” Ali ako je Sterling doista operater Bitcoin Magle, to možda više nije slučaj.

Izvor: Alleged Operator of $336 Million Bitcoin Mixing Service Arrested in US - Decrypt