Nasdaq - Vlasnik restorana koji je svoj posao preselio na Bitcoin

Ali Hamam posjeduje niz mediteranskih restorana u Kanadskom gradu Ontariju sa svojim bratom Omarom i rođakom Ahmedom. Možete ga pronaći na računima TikTok i Twitteru računima za Tahinijevu mediteransku kuhinju.

Kao i vlasnici malih i srednjih preduzeća širom svijeta, i on je teško pogođen širenjem koronavirusa i posljedičnim ekonomskim obustavama. Jučer je otišao na Twitter kako bi podijelio borbe sa kojima se suočava njegov posao i kako bi promovirao utjehu koju je pronašao u planu B.

„Proći kroz martnu krizu … bilo je teško za nas i ljudi su se plašili da izađu i jedu. Moj rođak, moj brat i ja pustili smo znatnu količinu naših partnera (zaposlenih) koji su radili i danju i noću kako bi restorani bili u pokretu “, napisao je.

Pošto je Kanada svojim građanima odobrila novčanu pomoć da ostanu kući sa posla, vlada je onemogućila Alijeve radnike sa istom pomoći. Kako se posao podizao, uspio je osposobiti nove zaposlenike i, također, kao stimulacija na to sve počele su ga interesovati deflacijske valute.

„Naše rezerve gotovine su se povećavale i posao je ponovo procvao. Ali bilo nam je očito da novac nema istu privlačnost. „I zato smo kao kompanija odlučili da sve zalihe gotovine pohranimo u Bitcoin, jer nudi mnogo bolju alternativu uštedi gotovine. Nastavit ćemo s tim u narednim godinama, a možda i zauvijek ako nam neće biti potreban fiat novac. "


Objava je zaradila nekoliko retweeta od utjecajnih Bitcoin ličnosti koje je Ali označio (on je, ako ništa drugo, sjajan trgovac) i imao je više od 640 proslijeđenih tweetova i 1.700 lajkova do trenutka pisanja ovog teksta.

Bitcoiner je rođen
Ono što bi možda bilo draže u najavi, kao i u svemu što Ali radi na društvenim medijima, jeste njegova osobna priroda. Iako slična, ova se priča na kraju razlikuje od nedavnih vijesti da je kompanija za poslovnu inteligenciju MicroStrategy kupila 250 milona dolara u BTC-u.

Riječ je o vlasniku srednjeg poduzetništva koji je upao u zečiju rupu Bitcoin kao i bilo tko od nas - koji dokumentuje posljedice uzimanja crvene tablete. Kao inspiracije iza promene u svom razmišljanju spomenuo je podcastere, The Bitcoin Standard i ostale knjige i članke.

I poput svakog dobrog istraživača “zečjih rupa”, Ali sada propovijeda dobru riječ Bitcoin svom rastućem popisu od 60 zaposlenih.

„Svi moji partneri su u Bitcoin vozu “, rekao je Ali za Bitcoin Magazine u Twitter DM intervjuu. „Bukvalno sam s njima podelio sve što sam naučio i preneo sve knjige koje sam im pročitao. Imaju isti entuzijazam kao i ja. Oni razumiju rizike i vrijednost prijedloga Bitcoina. "

Uprkos preprekama koje je pandemija predstavila, Ali je rekao da je njegova franšiza ima pozitivan novčani tok i da se nada da će nastaviti s radom bez potrebe da se diraju BTC rezerve. Za zaštitu ovih rezervi koristi „kombinaciju više metoda hladnog skladištenja (cold storage)“ (ali ne bi otkrio specifičnu veličinu ovih rezervi) i nada se da će uskoro početi prihvaćati BTC u svojim restoranima.

Dugoročna igra

Za mene bi prirodno pitanje za vlasnika poduzeća koji planira svoje ukupne rezerve novca prebacivati u Bitcoin bilo: plašite li se velikog pada cijena?, rekao je Ali.

„Razumijem da je Bitcoin cijena naglo promjenjiva, ali na osnovu mog razumijevanja protokola i četvorogodišnjeg ciklusa vjerujem da smo za “bull” tržište koje će šokirati svijet“, rekao je. „Čak i ako doživimo negativno tržište za nekoliko godina, to će biti znatno manje nego danas. A pošto je moje uverenje o Bitcoinu toliko veliko, sumnjam da ćemo ih i prodati. Zapravo, vjerovatno ćemo dodati još na naš balans. "

“Ovo je generacijski izum i od Saifedean Ammous-a sam naučio da imamo malu vremensku prednost”, objasnio je Ali.

Kao odgovor na Ali-evu najavu i zahvalnost na njihovom uticaju, Peter McCormack i Anthony Pompliano obojica su tvitovali „Postupno, a zatim iznenada“ u vezi sa postojanjem Bitcoina i hoće li ga usvojiti vlasnici preduzeća poput Ali-a. Zasigurno izgleda da će Ali i njegovi TikTok videozapisi, teme na Twitteru i osobna evangelizacija pomoći dokazati da smo svi u pravu.

Izvor:

1 Like