Najveća ruska državna banka pokrenula je kripto eksperiment s JP Morganom

Sberbank, najveća ruska državna banka, razmišlja o ulasku u posao kripto trgovine.

Sberbank, najveća ruska državna banka, uskoro bi mogla pokrenuti platformu za digitalno trgovanje imovinom i vlastitu digitalnu valutu.

Prema izvještaju ruskog medija RBC, njemački Gref, izvršni direktor Sberbanke, rekao je da će banka sljedeće godine razmotriti pokretanje Sbercoina.

Kako je izvijestio Reuters, Sberbank surađuje s JPMorganom na kripto “eksperimentu”.

JPMorgan je lansirao vlastiti novčić, stablecoin nazvan JPM Coin. Prvi put ga je koristio u oktobru da pomogne “velikom tehnološkom klijentu” da pošalje novac. Otprilike u isto vrijeme JPMorgan je osnovao kompaniju Onyx koja će rukovati novčićem.

Potez slijedi nakon uvođenja novog zakona, najavljenog u julu i koji stupa na snagu 1. januara, a koji dozvoljava trgovanje kriptovalutama, ali zabranjuje Rusima da kriptovalute koriste kao sredstvo plaćanja.

Gref je navodno rekao: “Od 1. januara zakon stupa na snagu, želimo na tržište donijeti našu novu blockchain platformu koja će pružati usluge za kupnju digitalne financijske imovine.”

Sergej Popov, direktor Transakcijskog poslovnog odjela Sberbanke, u augustu je rekao da banka može izdati stabilan novčić vezan za rusku rublju, koji će se koristiti za podmirivanje institucionalnih transakcija, izvijestio je RBC.

Kako je izvijestio RBC, Olga Skorobogatova, prva zamjenica guvernera ruske centralne banke, Banke Rusije, rekla je na webinaru da se protivi privatnim kompanijama koje grade digitalne ruble

Šef ruske centralne banke, u oktobru je rekla da bi pilot verzija digitalne rublje mogla biti gotova do kraja 2021. godine.

Ko zna ruski :wink: