Moramo dozvoliti bankama da drže Bitcoin: predsjedavajući FDIC-a

Predsjednica FDIC-a Jelena McWilliams kaže da je njen cilj u međuagencijskom timu stvoriti način da banke budu u mogućnosti da čuvaju kripto imovinu.

Predsjednica Federalne korporacije za osiguranje depozita (FDIC) Jelena McWilliams, jedan od najvećih finansijskih regulatora u zemlji, vjeruje da je vrijeme da se bankama dozvoli da drže kriptovalute, kao što je Bitcoin, za sebe i svoje klijente.

„Mislim da trebamo dozvoliti bankama da uđu u ovaj prostor, dok na odgovarajući način upravljamo i ublažavamo rizik“, rekla je ona u intervjuu za Reuters na konferenciji Money20/20 u Las Vegasu.

McWilliamsovi komentari dolaze dok međuagencijski tim koji se sastoji od osoblja u FDIC-u, Federalnim rezervama i Uredu kontrolora valute (OCC) nastoji završiti svoj rad na koordinaciji politike kriptovaluta za američke banke.

“Moj cilj u ovoj međuagencijskoj grupi je da u osnovi obezbijedim put bankama da mogu djelovati kao čuvari ove imovine, koristiti kripto imovinu, digitalnu imovinu kao neki oblik kolaterala”, rekao je McWilliams na događaju. Ona je navela da će grupa razmotriti pravila za držanje kriptovaluta u svojim bilansima, nešto što javne kompanije kao što su Tesla i Microstrategy već rade.

Ako ovo izgleda kao déjà vu, nekako i jeste. Pod imenovanjem iz Trumpove ere Brianom Brooksom, bivšim glavnim pravnim službenikom Coinbasea, OCC je u junu 2020. uspostavio pravila koja dozvoljavaju federalnim bankama i štednim udruženjima da preuzmu skrbništvo nad kripto imovinom u ime klijenata.

“Od sefova do virtuelnih trezora, moramo osigurati da banke danas mogu zadovoljiti potrebe svojih klijenata za finansijskim uslugama”, rekao je Brooks nakon objavljivanja pisma u kojem se tumače pravila agencije. “Ovo mišljenje pojašnjava da banke mogu nastaviti zadovoljavati potrebe svojih klijenata za očuvanjem njihove najvrednije imovine, što danas za desetine miliona Amerikanaca uključuje kriptovalute.”

Ali ta pravila je stavio na čekanje trenutni vršilac dužnosti kontrolora, Michael Hsu, koji je preuzeo dužnost u aprilu.

“Moja šira zabrinutost je da ove inicijative nisu urađene u punoj koordinaciji sa svim zainteresovanim stranama”, napisao je Hsu Komitetu za finansijske usluge Predstavničkog doma u maju kada je dao znak za reviziju politike. “Niti se čini da su bili dio šire strategije u vezi s regulatornim perimetrom.”

McWilliamsovi komentari danas dolaze nakon prošlosedmičnog izvještaja Politico-a da je osoblje OCC-a, nakon poraza bivšeg predsjednika Trumpa na biralištima, “tiho utvrdilo” da banke mogu trgovati kriptovalutama za svoje klijente. Taj potez podržao je ured glavnog odvjetnika agencije, navodi Politico. I ta odluka je dovela do toga da je Paxos, koji pomaže u olakšavanju PayPal-ove kripto ponude, u aprilu dobio privremenu bankarsku povelju.

Druge, tradicionalnije banke ne čekaju nužno dozvolu. U.S. Bancorp, peta najveća banka u zemlji po udjelima, objavila je ovog mjeseca da priprema uslugu čuvanja kriptovaluta za menadžere investicija u institucijama.

Ali sigurnost za banke mogla bi otvoriti kapije. To bi također moglo dodatno odgoditi. Rekao je McWilliams: “Ako ovu aktivnost ne dovedemo u banke, ona će se razviti izvan banaka.”

Izvori:

U.S. regulators exploring how banks could hold crypto assets - FDIC chairman | Reuters

Trump regulator gave quiet legal blessing to crypto trading by banks - POLITICO