Moneygram pogođen skupnom tužbom zbog partnerstva sa Ripple-om

Tvrtka za plaćanja MoneyGram pred skupnom je tužbom zbog navodnog lažnog predstavljanja svog partnerstva s Ripple Labs i pravnog statusa XRP tokena.

MoneyGram International tužen je zbog lažnih izjava koje je tvrtka navodno dala u vezi s partnerstvom s fintech tvrtkom Ripple Labs koja je vršila distribuciju XRP tokena.

Skupnu tužbu podnijela je 1. ožujka odvjetničko društvo Rosen u ime investitora MoneyGrama koji su kupili dionice tvrtke između 17. lipnja 2019. i 22. veljače 2021. godine.

Tvrtka sa sjedištem u New Yorku tvrdi da je MoneyGram ulagače smatrao svojim partnerstvom s Rippleom i pravnim statusom XRP tokena.

Prema tom dokumentu, tijekom posljednjih nekoliko godina američka Komisija za vrijednosne papire (SEC) smatrala je XRP neregistriranim vrijednosnim papirima. To znači da bi, ako regulator provodi zakone o vrijednosnim papirima protiv Ripplea, MoneyGram izgubio “unosan tok naknada za razvoj tržišta”, nešto što odvjetnici opisuju kao “kritično” za financijske rezultate tvrtke.

Kako je objavio The Wall Street Journal, MoneyGram je od Ripplea 2020. godine primio 38 milijuna dolara neto naknada za razvoj tržišta, što je oko 15% zarade tvrtke.

Tužba također tvrdi da su ulagači MoneyGrama pretrpjeli štetu kad su istiniti detalji objavljeni u javnosti.

Kako se MoneyGram udružio s Rippleom
MoneyGram i Ripple sklopili su strateško partnerstvo u lipnju 2019. godine, s tim da je potonji pristao uložiti do 50 milijuna dolara u tvrtku za doznake. Iste je godine MoneyGram počeo koristiti Rippleovu prekograničnu platformu za plaćanje, xRapid - koja je kasnije preimenovana u Likvidnost na zahtjev (ODL) - koristeći XRP token za prekogranična plaćanja.
Do kraja 2020. godine, kada je SEC naplatio Rippleu prikupljanje 1,3 milijarde dolara neregistrirane ponude vrijednosnih papira, držao je oko 17% nepodmirenih dionica MoneyGrama.

Unatoč početnim izjavama da slučaj protiv Ripplea vjerojatno neće imati negativnog utjecaja na odnose dviju tvrtki, u veljači 2021. MoneyGram je najavio obustavu partnerstva s kalifornijskom tvrtkom.

Izvor: https://decrypt.co/59910/moneygram-hit-with-class-action-lawsuit-over-xrp-partnership