MMF traži regulaciju i nadzor za kriptovalute

KRIPTOVALUTE bi trebale biti primjereno regulirane, a zahtijevaju i superviziju s obzirom na rizik da mogu biti upotrijebljene kao instrument za aktivnosti kao što je pranje novca, financiranje terorizma i porezna evazija, upozorio je Međunarodni monetarni fond (MMF).

29292834_Bitcoin123rf1200p

Bitcoin je kriptovaluta s najvećom tržišnom vrijednošću, a ovog je tjedna dosegnula novi rekord, prekoračivši razinu od deset tisuća dolara. Od početka godine njegova je vrijednost više nego udeseterostručena. MMF zahtijeva odgovarajuću regulaciju kriptovaluta Upitan da komentira tu informaciju, glasnogovornik MMF-a Gerry Rice kazao je na konferenciji za novinstvo jučer u Washingtonu da bi kriptovalute, pa i njihove početne ponude, trebale biti primjereno regulirane, a zahtijevaju i odgovarajuću superviziju. Potražnja za bitcoinom i dalje je snažna, pri čemu ulagači zanemaruju učestala upozorenja o opasnosti stvaranja balona.

U razgovoru s novinarima MMF-ov glasnogovornik kazao je da je u slučaju kriptovaluta ključni izazov za vlasti kontrola rizika koja neće gušiti inovacije. Međunarodna rasprava i suradnja svakako bi bile od pomoći i MMF pokušava u tom pogledu odigrati primjerenu ulogu, dodao je. Iz MMF-a su do sada poručivali da kriptovalute i tehnologije na kojima se one baziraju mogu sa sobom donijeti određene koristi, ukazujući na financijsku inkluziju i efikasnije postupke plaćanja i namire.

Upozorili su ipak da takve valute mogu uključivati i značajne rizike. Trenutno ne postoji tijelo koje bi prema dogovoru zainteresiranih strana bilo nadležno za cijenu bitcoina. Danas se vrijednošću od milijardu dolara može pohvaliti 14 kriptovaluta. Procjenjuje se također da je ukupna tržišna vrijednost svih kriptovaluta veća od 300 milijardi dolara.

Izvor:

[justify]http://www.index.hr/vijesti/clanak/mmf-trazi-regulaciju-i-nadzor-za-kriptovalute/1011160.aspx[/justify]

3 Likes