Mining hardware

Za sve one koji imaju pitanja ili zele da doprinesu crypto.ba zajednici dijeleci svoja iskustva, zapazanja kao i specifikacije sa detaljnim slikama svojih mining konfiguracija.

2 Likes

Doprinosim tako što ću reći… ne prodavajte kripto valute ni za živu glavu :slight_smile:

Ako ikako možete, da izdržite, radije prodajte patike, kasnije sa tim istim kripto valutama kupite sebi kutiju patika :slight_smile:

sutra dolaze 2 riga, pa ću fino baciti koju foto :slight_smile:

1 Like

Pozdrav,

Da li neko ima iskustva sa miningom ASIC hardware-om? Ako ima, kako nabaviti ovakvu opremu u BiH i naravno zaobići carinu i porez. :face_with_raised_eyebrow:

ja licno ne znam nikoga ko radi sa ASIC. Malo je specificno polje jer je potrebno mnogo faktora da se isplati i nije ih bas lagano nabaviti, barem ne aktuelne modele.

Danas sam sasvim slucajno saznao za jednog investitora iz inostranstva koji je u Derventi kupio halu u kojoj planira postaviti ASIC opremu. Prema njegovoj kalkulaciji struja je u Evropi najjeftinija na Islandu, pa u BiH.
Navodno im bitcoin nije primaran, vec postavljaju infrastrukturu za blockchain koji nalazi primjenu u mnogim stvarima. Npr. Sweden is turning a blockchain-powered land registry into a reality

Koliko vidim losa stvar kod ASIC-a je sto mozes rudariti samo jednu valutu. Stariji modeli su na granici isplativosti, a za najjaci antmine A9 treba oko 9 mjeseci da se isplati. A za 9 mjeseci ko zna koliko ce TH/sec trebati da bi nesto bilo isplativo…

Asic mining je za one koji imaju direktan kontakt u proizvodnom procesu.

Puno ljudi je izgubilo investicije cekajuci uredjaje, dok u medjuvremenu taj isti uredjaj se “testira” dok zavrsi proizvodnju

Pogotovo ne kupujte koristene ASIC uredjaje

Daleko je bolja investicija u graficke kartice jer apsolutno sve iz riga se kasnije moze prodati kao polovno te posle zavrsenog zivotnog vijeka u kopanju izvuce se koliko toliko investicije a da ne pominjemo garanciju koja vazi lokalno. ASIC masine zu za ljude sa ogromnim kapitalom i vezama a za nas obicne smrtnike graficke kartice su trenutno najbolja investicija.

1 Like

Ovo što @B.I.O.S kaze… ako nemas love na bacanje, te direktnu šemu za ASIC minere, nemoj se opterecavati sa tim, vec ganjaj graficke kartice.