Mimblewimble protokol, BEAM & GRIN

BEAM i GRIN

Da li iko rudari ove nove coine, kakv dojam imate?

Kako sam shvatio, ovaj blockchain je olakšan naspram standardnim blockchain sistemima, gdje se adrese uopšte ne čuvaju na ledgeru kao do sada, samim tim rezultira manjom veličinom blockchaina.

3 Likes

Evo brzi prevod sa gtranslate vezano za Mimblewimble protokol, ne zamjerite lošem prijevodu.

Transparentna priroda Bitcoin-a je ono što mu omogućava da bude decentralizirana kriptovaluta. Postoji javna knjiga i svi se možemo složiti oko transakcija koje su se dogodile u Bitcoin mreži tako što ćemo je pogledati, uklanjajući potrebu da pouzdana treća strana da tu potvrdu. Međutim, ta ista transparentnost donosi i neka pitanja. Nedostatak privatnosti može odvratiti redovne korisnike kao i kompanije koje ne žele da njihova finansija bude dostupna konkurenciji. Pitanja vezana za maglovitost se pojavljuju i kada se određeni novčić može izdvojiti zbog svoje prošlosti i zbog toga odbiti plaćanje.

Uprkos dostupnim alatima, kao što su Bitcoin mikseri, p2p razmene i mogućnost korišćenja Bitcoin-a preko Tor-a, oni nisu savršeni.

Druge kripto valute su koristile više metoda koje pokušavaju riješiti ovaj problem, uključujući implementaciju glavnih čvorova, prstenastog potpisa i nedavno, zk-snarks. Međutim, oni zahtijevaju da korisnik pretvori svoje Bitcoine u alternativnu kripto valutu koja je uvijek nestabilnija. Ovo takođe može biti problem

Međutim, postoji više projekata na kojima se radi kako bi se omogućio veći stepen privatnosti za Bitcoin. Jedan od njih se naziva MimbleWimble, prijedlog za blok-lanac sličan Bitcoin-u koji bi se mogao implementirati kao bočni lanac ili potencijalno (u dalekoj budućnosti) kao shema proširenja bloka koja bi bila poput integrirane bočne lance.

Mimblewimble koristi prethodne koncepte kao što su povjerljive transakcije i “jednosmjerne agregatne potpise” (OWAS) kako bi osigurao privatne transakcije i bolju skalabilnost, što je u suprotnosti s prethodnim prijedlozima, gdje postoji kompromis između privatnosti i skalabilnosti. Međutim, prijedlog također uklanja neke od Bitcoin funkcionalnosti. Pogledajmo.

Šta je Mimblewimble?

Jedna od glavnih razlika između Bitcoin i Mimblewimble je da Mimblewimble podržava povjerljive transakcije. U Bitcoin transakciji, sve je javno. Možemo da vidimo ulazne i izlazne vrednosti i možemo da proverimo da li je transakcija validna ako se zbroje (suma ulaza je suma izlaza).

U sistemu povjerljivih transakcija sve su vrijednosti homomorfno šifrirane sa slučajnim nizovima brojeva koji se nazivaju “blistavi faktori”. To znači da se vrijednosti ne mogu vidjeti izravno, već su šifrirane na način koji omogućuje matematiku da se radi sa šifriranim tekstom, generirajući kriptirani rezultat koji se, kada se dešifrira, podudara s rezultatima operacija izvedenih u običnom tekstu. To znači da su vrijednosti šifrirane, ali da je moguće izračunati da sve izlazne vrijednosti minus sve ulazne vrijednosti dodaju na nulu i potvrde da je transakcija važeća.

Ovdje, transakcije također uključuju informacije s kojima primatelji mogu dešifrirati iznose. U povjerljivim transakcijama i pošiljatelj i primatelj znaju faktor zasljepljivanja.

U Mimblewimbleu, primalac transakcije generiše blistavi faktor koji se koristi za dokazivanje vlasništva nad bitkoinima. I način na koji to radi je kroz ovu “višku”, koja je razlika između ulaza i izlaza. Ova višak vrijednost je skup slučajnih brojeva koji osiguravaju da samo osoba koja je generirala blistavi faktor (primatelj) može potrošiti bitkoine. Dakle, faktori zasljepljivanja više se ne dodaju na nulu, već na drugi iznos koji je poput privatnog ključa.

“Način razmišljanja o tome je da je višak ključ u osnovi višestrukog potpisa. To je multisignatni ključ sa vlasnikom svih ulaza i vlasnicima svih izlaza. "

Mimblewimble se takođe oslobađa pojedinačnih transakcija napredujući na prethodnom konceptu CoinJoin (ali čineći ga ne-interaktivnim). Umesto da sadrže transakcije, Mimblewimble blokovi će imati samo listu novih ulaza, listu novih izlaza i listu potpisa koji se kreiraju iz gore navedene viška vrednosti.

Budući da su vrijednosti homomorfno šifrirane, čvorovi mogu provjeriti da se ne stvaraju ili uništavaju bitkoini. Potpisi viška vrijednosti će pak dokazati da su sve transakcije valjane, jer se zbrajaju samo ako cijela transakcija radi.

U ovoj šemi nisu poznate ni vrijednosti ni odredište transakcija, budući da su svi ulazi i izlazi sadržani u bloku i nisu odvojeni, svaki izlaz može biti namijenjen za svaki drugi ulaz bez mogućnosti povezivanja s drugim .

Jedna od najuzbudljivijih stvari u Mimblewimbleu je da je to skalabilno rješenje. Da je bio aktivan na Bitcoin-u od prvog dana, blockchain bi bio nešto veći (nekoliko GB) nego što je sada. Međutim, kada se uporedi sa drugim rešenjima kao što su poverljive transakcije, to je veoma pozitivan rezultat, pošto je CT aktiviran od prvog dana kada bi se dodalo oko TB blokovskih podataka.

Međutim, Mimblewimble ima i nedostatke jer uklanja Bitcoin funkcionalnosti uklanjanjem skripti. Međutim, programeri istražuju načine da dopuste da Bitcoin zadrži svoju funkciju

2 Likes

Mimblewimble je jedan od coina koji će sigurno biti zamjena za Monero ili Bitcoin u kriptoanarhijskim i deep komunama, tako da je moja topla preporuka da se bar nešto “namakne” za svaki slučaj.

Plus je daleko anonimniji i privatniji od ostalih i jedva sam ga čekala :slight_smile:

Najbitnije je da se objasni da anonimnost nije što i privatnost, te da je u konceptu kriptovaluta jedna od osnovi.

5 Likes

Ovih dana se moglo dosta profitirati na artibtrazi, rudarenju, pa čak i kupovini coina direktno na mjenjačnici.

Svakako uzeti bar 10 GRIN-a za budućnost, sve je moguće.

1 Like

Izvještaj Binance-a za BEAM

Loše vijesti za GRIN/BEAM i ostale Mimblewimble coine.

Upravo je došla obavijest, zahvaljujući @Nadimak, da je narušena privatnost na protokolu Mimblewimble, tj GRIN i BEAM coinima.

" TL;DR: Mimblewimble’s privacy is fundamentally flawed. Using only $60/week of AWS spend, I was able to uncover the exact addresses of senders and recipients for 96% Grin transactions in real time.

The problem is inherent to Mimblewimble, and I don’t believe there’s a way to fix it. This means Mimblewimble should no longer be considered a viable alternative to Zcash or Monero when it comes to privacy.

In the last two years, Mimblewimble has grown in popularity as an up-and-coming, lightweight privacy protocol. Mimblewimble was invented in 2016 by a pseudonymous hacker known as Tom Elvis Jedusor, who dropped a text description of the protocol into an IRC chat and then disappeared. Since then, Mimblewimble was most famously implemented in the “fair launched” privacy coin Grin, the VC-backed projects Tari and BEAM, and is even being considered for integration into Litecoin."

Više detalja pogledajte na