MicroStrategy ima 4,5 milijardi dolara u bitcoinima, ali želi više

MicroStrategy planira nastaviti prikupljati dodatni kapital i koristiti višak gotovine za kupnju još više Bitcoina, rekao je izvršni direktor Michael Saylor.

Iako je MicroStrategy nedavno uložio još jednu milijardu dolara u Bitcoin (BTC), ne planira se zaustaviti uskoro, navodi se u jučerašnjoj izjavi kompanije.

“Nastavit ćemo provoditi našu strategiju stjecanja bitcoina s viškom gotovine i s vremena na vrijeme, u skladu s tržišnim uvjetima, možemo izdavati dužničke ili vlasničke vrijednosne papire u transakcijama za prikupljanje kapitala s ciljem korištenja prihoda za kupnju dodatnih bitcoina”, rekao je Direktor mikrostrategije Michael Saylor.
Kao što je Decrypt izvijestio 25. februara, tvrtka za poslovnu inteligenciju objavila je da je kupila 19.452 Bitcoina, vrijednih 1.026 milijardi dolara, po prosječnoj cijeni od 52.765 USD po BTC-u. MicroStrategy-ova kupovina Bitcoina podigla je vrijednost svog BTC fonda na oko 4,5 milijardi dolara ukupno.

MicroStrategyjeva Bitcoin avantura
MicroStrategy je prvi put počeo istraživati ​​Bitcoin kao investiciju prošlog ljeta, kada je kompanija u avgustu i septembru kupila BTC u vrijednosti od 425 miliona dolara. Do kraja godine njegova ulaganja u Bitcoin premašila su 1,125 milijardi dolara.

“Od 21. decembra 2020. godine kompanija posjeduje agregat od približno 70.470 bitkoina, koji su stečeni po ukupnoj nabavnoj cijeni od približno 1,125 milijardi dolara i prosječnoj nabavnoj cijeni od približno 15.964 dolara po bitkoinu, uključujući naknade i troškove”, izvijestio je MicroStrategy u to vrijeme.
Zahvaljujući masovnim kupnjama Bitcoina, kompanija je nesumnjivo pomogla utrti put institucionalnim ulaganjima u kripto, a mnoge tradicionalne kompanije naknadno su najavile planove za kupnju Bitcoina i drugih kripto valuta za svoje riznice.

Možda je najistaknutiji primjer gigant električnih automobila Tesla, koji je dva mjeseca nakon MicroStrategyja uložio 1,5 milijarde dolara u Bitcoin - nakon što je Saylor ponudio da podijeli svoju igru sa bitcoinima s izvršnim direktorom Elonom Muskom.

Capture

Daniel Pinto, supredsjednik i glavni direktor multinacionalne investicijske banke JP Morgan, nedavno je potvrdio da, ako Bitcoin i druge kriptovalute postanu široko rasprostranjene, banka neće imati drugog izbora nego se s njima povezati.

Izvor: MicroStrategy Has $4.5 Billion in Bitcoin, But It Wants More - Decrypt