Microsoft PWA

Microsoft je počeo da eksperimentiše sa idejom da automatski instalira verzije software-a Progressive Web App (PWA) a programa Word, Excel, Outlook i PowerPoint bez dozvole korisnika, koristeći novi pretraživač Edge u operativnom sistemu Windows 10. To samo po sebi ne bi bilo tako loše, uostalom, dobijanje nekog oblika besplatnog Office-a može biti korisno većini korisnika. Međutim, prema izvještajima, eksperiment nije samo ograničen na testere Windows Insider, nego već i u najgorim slučajevima Windows može restartovati Vaš računar kako bi primijenio ova “ažuriranja” bez vašeg pristanka.

Microsoft Office PWA su web verzije programa Word, Excel, Outlook i PowerPoint kojima se može pristupiti putem web pregledača poput Edge-a ili Chrome-a. A standardno, ako korisnici žele posedovati neki od Office PWA-a, moraju ih ručno instalirati, a aplikacije se zatim dodaju u Windows Start meni, gdje im se lako može pristupiti.

Međutim, Windows Latest ističe da se čini da Microsoft eksperimentiše s drugačijim pristupom. Tokom vikenda, brojni korisnici Windows-a otkrili su da su se Office Web aplikacije instalirale na njihovim Windows 10 računarima bez prethodnog traženja dozvole. „Primijetili smo da su PWA instalirani na naše uređaje 11. oktobra i da je Microsoft automatski dodao Excel, Outlook, Word i PowerPoint u Start Meni“, objašnjava Windows Latest.

Na osnovu dosad dostupnih informacija, čini se da je ova funkcija dio eksperimenta Microsoft Edge (novija verzija Chromium, koja je prilično dobra).

Ono što je sada privuklo pažnju mnogih jeste da se ove automatske instalacije Office PWA ne događaju samo korisnicima Insidera koji daju pristanak na takve eksperimente. Umjesto toga, pojavljuju se mnogi izvještaji običnih korisnika Windows 10 koji su vidjeli ove prečice u svom Start Meni-ju koje su se pojavile bez odobrenja. Neki to nazivaju laganom verzijom bloatware-a ili besplatnim Microsoftovim oglasima na računaru isto kao što to Google čini na Chromebook-ovima za promociju Google dokumenata.

Progresivne Web Aplikacije ne zauzimaju puno prostora na Vašem računaru, a dobijanje nekog oblika besplatnih Office alata moglo bi biti zaista korisno, posebno za početnike. Između ovog i alternative Office-ovih privremenih verzija koja dolaze s istekom roka od 30 dana, čak bismo mogli tvrditi da nam se ovaj pristup sviđa. Uz to, baš kao i Google Docs, koji je takođe besplatan, Office-u Online uvijek se može pristupiti bez velike gužve pomoću web pretraživača.

MicroSoft PWA_2

Deinstaliranje Office PWA-a je jednostavno uraditi: pokrenite Control Panel i idite na Programs and features ili iz Settings pokrenite Apps & Features. Tamo možete zauvijek ukloniti PWA-ove za Word, Excel, Outlook i PowerPoint.

Microsoft još uvijek nije prežalio gubljenje monopola iz 90tih

Blago je reći, ali toliko su jadni da po meni zaslužuju bankrot jer prodaju ljudima nešto što je odavno opensource i besplatno

:smiley: