MicroSoft banovao Control Panel : (

Microsoft je trenutno u pokušaju da uništi sve tragove “starog Windowsa” u svom najnovijem operativnom sistemu Windows 10. Iako je taj napredak bio spor, kompanija je svojim najnovijim ažuriranjem za Windows napravila još jedan važan korak ka tom cilju. Oni koji imaju ažurnu kopiju operativnog sistema Windows više ne mogu pristupiti sistemskom meniju Control Panel-a tj kontrolne table ili ploče.
Umjesto toga, korisnici koji pokušaju doći do sistemske stranice kontrolne ploče bit će automatski preusmjereni na ekvivalentno sučelje za postavke sustava Windows 10 ( Settings interface ).

Funkcionalno gledano, nema puno razlika između dva korisnička interfejsa za obične korisnike, mogu se obaviti isti osnovni zadaci na oba.

Međutim, za korisnike poput nas koji su oduvijek preferirali najosnovniji, prizemniji korisnički interfejs Windowsa 7 (pa čak i Viste), žalosno je kad se bliži odlazak kontrolne table.

Na žalost, čak i aplikacije nezavisnih proizvođača koje obično mogu korisniku dati direktan pristup sistemskoj stranici na kontrolnoj ploči više neće raditi u tu svrhu : Microsoft “blokira” takva zaobilaženja gde god može.
To ne znači da se druge metode neće pojaviti, ali za sada situacija izgleda sumorno. Vremenom će Microsoft vjerovatno i dalje činiti dodatne dijelove kontrolne ploče nedostupnim prosječnim korisnicima.

U zadnjim updates su već počeli sakrivati control panel.

U prijevodu oduzimaju i ono malo kontrole.

Preporučujem svima Ubuntu Desktop.