Mercado Libre je uložio 7,8 miliona dolara u bitcoin

Vodeća platforma za e-trgovinu u Latinskoj Americi Mercado Libre postala je najnovija kompanija koja se javno trguje i koja je dodala Bitcoin u svoju bilancu.

Vodeće online tržište Latinske Amerike Mercado Libre u svoju je bilancu dodalo 7,8 miliona dolara u bitcoinima.

Prema prijavi SEC-a objavljenoj 5. maja, kupovina je izvršena u nekom trenutku u Q1 2021; međutim, tačno vrijeme kupovine - i cijena po kojoj je firma stekla Bitcoin - nisu precizirani.

“Kao dio naše strategije riznice ovog kvartala kupili smo 7,8 miliona dolara u bitcoinima, digitalnoj imovini koju otkrivamo u okviru naše neograničene nematerijalne imovine na neodređeno vrijeme”, navodi se u prijavi.

Sa sjedištem u Buenos Airesu i registriranim u SAD-u, Mercado Libre je naveden na Nasdaqu pod oznakom MELI. U svom izvještaju o zaradi, kompanija navodi da su njeni neto prihodi za prvi kvartal iznosili 1,4 milijarde dolara, što je rast od 111,4% u odnosu na prošlu godinu.

Veliki kupci Bitcoina
Dodavanjem Bitcoina u svoju bilancu stanja, Mercado Libre pridružuje se redovima MicroStrategy, Tesle i Squarea, koji su posljednjih mjeseci dospjeli na naslovnice svojim masivnim investicijama u kriptovalute.

Prema Bitcoin trezorima, MicroStrategy trenutno drži više od 5,2 milijarde USD Bitcoina; Tesla, koji je u prvom kvartalu prodao 10% svoje kripto zalihe, i dalje drži nevjerojatnih 2,48 milijardi dolara u BTC-u.

Iako bi kripto investicija Mercado Libre mogla biti znatno manja od akvizicija MicroStrategy-a i Tesle, ona ukazuje na rastući trend kompanija koje manje kupuju Bitcoin za svoje riznice, poput kupnje Bitcoina od kanadske fintech kompanije Mogo s 1,5 miliona dolara krajem 2020. godine.

Kupovina Bitcoina od Mercado Libre-a nije ni prvo udruživanje kompanije sa Bitcoin-om; prošlog mjeseca, argentinska kompanija pokrenula je posvećeni kripto odjeljak na svom internetskom tržištu, omogućavajući kupovinu nekretnina u Bitcoin-u.

Izvor: Mercado Libre Has Invested $7.8 Million Into Bitcoin - Decrypt