Meksiko - Nacrt zakona za firme koje se bave kriptovalutama

Bitcoin-Mexico

U Meksiku se predlaže nacrt zakona koji će regulisti firme koje su u direktnom dodiru s bitcoinom i drugim kriptovalutama. Zakon neće regulisati same kriptovalute, već firme koje djeluju unutar digitalnog valutnog ekosistema. Kao što je navedeno, predloženi zakon ne navodi konkretne detalje o regulisanju bitcoina, već daju centralnoj banci široku ovlast da mogu regulisati firme koje djeluju unutar tog domena. Međutim, tvrdi se da će ti propisi potaknuti inovacije i konkurenciju uspostavljanjem jasnog operativnog okvira.

Budući da više od polovice stanovništva Meksika od ukupno 125 milijuna građana nemaju bankovne račune, mnogi smatraju da financijske tehnologije mogu napredovati u ovom sistemu mnogo brže nego u razvijenim zemljama s čvrstim financijskim sistemima.

Bankarski div BBVA je surađivao s Rippleom kako bi izvršili transfer novca iz Španije u Meksiko pomoću blockchaina ranije ove godine.

“Regulacija je dobra vijest za sve firme u ovom sektoru, jer rast će biti veći s jasnim pravilima”, citira se utemeljitelj firme Yotepresto Luis Ruben Chavez.

Prije nego što prijedlog zakona odlazi u Senat mora položiti ispit od strane neovisne komisije. Nakon Senata, sekundarni zakoni bit će napisani kako bi pružili konkretne regulatorne smjernice.

1 Like